Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Pemangku gabenor Afghanistan dibunuh

  FAIZABAD, AFGHANISTAN, 6 JUN – Pemangku gabenor wilayah Afghanistan dibunuh oleh penyerang nekad, hari ini, beberapa bulan selepas ketua polis wilayah itu terbunuh dalam serangan serupa yang didakwa oleh kumpulan IS, kata pegawai.

  Keadaan keselamatan telah meningkat secara mendadak sejak Taliban kembali berkuasa pada Ogos 2021, menggulingkan kerajaan yang disokong Amerika Syarikat (AS) dan menamatkan pemberontakan mereka selama dua dekad, tetapi IS kekal sebagai ancaman.

  Penyerang itu memandu sebuah kereta yang dipenuhi bahan letupan dan menyasarkan kenderaan yang membawa Timbalan Gabenor Utara Badakhshan, Nisar Ahmad Ahmadi sebelum dilantik sebagai pemangku gabenor bulan lalu di ibu kota wilayah Faizabad.

  “Serangan itu menyasarkan kenderaan yang membawa Nisar Ahmad Ahmadi,” kata Ketua Kebudayaan dan Maklumat di wilayah tersebut, Muazuddin Ahmadi.

  Pemandu itu juga terbunuh dan enam lagi cedera dalam serangan itu, yang setakat ini tidak dituntut oleh sesiapa.

  Ketua pasukan polis wilayah itu terbunuh dalam satu letupan berani mati yang didakwa IS pada Disember tahun lalu.

  Serangan bom itu juga turut membunuh ketua jabatan perlombongan pada April tahun lalu.

  Taliban dan IS berkongsi ideologi Islam Sunni yang ketat tetapi kemudian kumpulan itu berjuang untuk menubuhkan khalifah global dan bukannya matlamat Taliban yang lebih melihat ke dalam untuk memerintah Afghanistan yang merdeka.

  IS telah membunuh dan mencederakan ratusan orang dalam serangan sejak kerajaan Taliban kembali berkuasa, beberapa menyasarkan warga asing, dalam usaha untuk melemahkan kerajaan Taliban. – AFP

  Seorang lelaki berjalan melepasi tapak serangan nekad di sepanjang tepi jalan di daerah Faizabad di wilayah Badakhshan, 6 Jun. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...