Pembangkang cetus provokasi keganasan polis – Putin

MOSCOW, 26 FEB – Presiden Rusia, Vladimir Putin berkata pembangkang mencetuskan provokasi keganasan terhadap polis semasa demonstrasi besar-besaran di Moscow pada musim panas lalu, dengan matlamat untuk menunjukkan ‘mereka sebagai wira dan mereka akan melindungi kepentingan rakyat dengan semangat yang sama jika mereka berkuasa.’

Dalam satu temu bual dengan agensi berita Tass, satu lagi segmen yang dikeluarkan hari ini, Putin berkata para penunjuk perasaan menyekat jalan untuk “memprovokasi pasukan keselamatan untuk memukul mereka dengan belantan.”

“Jika mereka bertindak dalam peraturan dan undang-undang yang ada, siapa yang akan mengayunkan belantan itu? Sebaliknya polis sendiri akan melindungi mereka,” kata Putin.

Protes bersiri di Moscow musim panas ini muncul selepas keengganan pihak berkuasa untuk mendaftarkan sebilangan pembangkang dan calon bebas untuk mengundi majlis bandar pada September.

Orang ramai berkumpul sehingga 60,000 orang menunjukkan perasaan tidak berpuas hati terhadap pemerintahan Putin dalam tempoh tujuh tahun.

Beberapa perhimpunan protes keganasan telah dibubarkan oleh polis rusuhan, dengan kebanyakan penunjuk perasaan mengalami kecederaan. Lebih daripada 1,000 orang ditahan dan 19 orang kemudiannya menghadapi tuduhan jenayah.

Keganasan dan pendakwaan polis terhadap penunjuk perasaan menimbulkan bantahan awam dan penyokong hak asasi manusia.

Putin berulang kali mengatakan bahawa apa-apa bantahan perlu dijalankan mengikut undang-undang, yang kini memerlukan perhimpunan yang dibenarkan oleh pihak berkuasa.

“Perlu ada kebenaran untuk meneruskan pandangan anda,” kata presiden itu. – AP