Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Pembangkang tuntut PM Bangladesh letak jawatan

DHAKA, 11 JAN – Orang ramai mengerumuni jalan-jalan di ibu negara Bangladesh hari ini dengan kemarahan terhadap kenaikan kos makanan dan bahan api, sekaligus menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri, Sheikh Hasina dan menggesa pilihan raya baharu.

Parti Nasionalis Bangladesh (BNP) dan sekutu pembangkang lain mengadakan bantahan di Dhaka dan sembilan buah bandar lain sebagai tindakan protes terkini dari beberapa tunjuk perasaan sebelum ini, dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan yang kadang-kadang diakhiri dengan keganasan dari pihak polis.

“Masa untuk berpaut pada kuasa dengan menggunakan kekerasan sudah berakhir,” kata pemimpin kanan BNP, Mirza Abbas ketika bantahan di luar ibu pejabat parti di ibu negara. “Biarkan kerajaan berkecuali mengadakan pilihan raya,” katanya lagi

Polis menganggarkan sehingga 50,000 orang hadir dalam bantahan yang diketuai oleh Abbas, yang dibebaskan dari penjara pada Isnin sebulan selepas tindakan keras menyeluruh terhadap aktivis pembangkang.

Tetapi pegawai BNP berkata ratusan ribu telah hadir di Dhaka sahaja, dengan ribuan yang lain menyertai perhimpunan di seluruh negara.

Bangladesh adalah salah satu ekonomi yang paling pesat berkembang di Asia, tetapi peningkatan kos makanan dan bahan api global yang dikaitkan dengan perang di Ukraine memaksa kerajaan Hasina tahun lalu untuk mengenakan pemotongan tenaga yang berpanjangan dan meluaskan pemberian makanan kepada golongan miskin.

Mata wang Bangladesh telah menyusut sehingga 25 peratus, meningkatkan kos import makanan dan menyukarkan kehidupan rakyat termiskin di negara itu.

“Para pembantah berkumpul di satu tempat untuk menjatuhkan kita daripada kuasa,” katanya kepada penyokong pada satu perhimpunan kecil pada hari Selasa.

Kerajaan Barat dan PBB telah menyuarakan kebimbangan terhadap iklim politik di Bangladesh, di mana parti Hasina mendominasi badan perundangan dan menjalankannya secara maya. – AFP

Aktivis Parti Nasionalis Bangladesh (BNP) melaungkan slogan semasa perhimpunan antikerajaan di Dhaka. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -