Pembangunan cetus kemusnahan di Amazon, Brazil

Triker Erik Fransuer menghabiskan masanya berbulan-bulan memandu ulang-alik di lebuh raya yang melintasi laluan Amazon di utara Brazil, menghantar soya atau jagung ke pelabuhan sungai.

Fransuer adalah salah seorang daripada ribuan pemandu trak yang membawa BR230 dan BR163 laluan pengangkutan utama yang memainkan peranan utama dalam pembangunan dan pemusnahan hutan hujan terbesar di dunia, yang kini dimusnahkan oleh kebakaran.

“Saya suka kebebasan berada di lebuh raya,” kata Fransuer, 26, ketika dia dan pemandu lain berehat di tempat buaian bergantung di antara trak di letak kereta di sebelah stesen petrol bandar Ruropolis yang berdebu.

Fransuer menghabiskan sekurang-kurangnya 12 jam masanya dalam sehari duduk di dalam traknya yang besar dan mendengar muzik sambil melantun di sepanjang lebuh raya yang dibina hampir 50 tahun lalu dan entah bagaimana ia masih belum selesai. Lubang-lubang yang besar, jambatan kayu yang goyah dan habuk merah yang tersebar menjejaskan penglihatan di sepanjang bahagian kotoran jalan raya kebanyakannya laluan dua jalan membuatkan ia berbahaya untuk memandu pada masa yang sesuai.

“Dengan hanya cara itu, tidak ada jalan,” kata Fransuer, menunjuk ke arah BR163 yang menghubungkan Ruropolis dan Santarem, di mana pada masa ini hanyalah laluan tanah kasar.

Lebuh raya utama adalah sangat penting untuk laluan trak penghantaran. – AFP

Dalam semangatnya membangunkan Amazon untuk memperkuatkan ekonomi lemah Brazil, kerajaan Presiden Jair Bolsonaro tahun ini merancang untuk menyelesaikan asfat BR163 1,770 kilometer yang menghampiri utara dari Cuiaba, ibu negara barat-tengah Mato Grasso, gudang kuasa bijirin Brazil ke Santarem.

Pekerja lebuh raya juga membuka jalan lebih daripada 4,000 kilometer BR230, yang dikenali sebagai lebuh raya Trans-Amazon, melintasi hutan hujan dari bandar pesisir pantai Joao Pessoa hingga Labrea di barat. Jambatan kayu tunggal dan lorong, hampir tidak dapat menyokong pengangkutan trak-trak yang dimuatkan dengan 30 tan bijirin, juga digantikan dengan susunan konkrit.

“Terdapat banyak kemalangan dan kematian di sini,” kata Darlei da Silva, ketika dia sedang berusaha keras untuk memasang jambatan baharu di BR230. Ia adalah salah satu daripada 18 yang dibina di sepanjang lebuh raya, katanya.

Lebuh raya ini dibina oleh pemerintahan diktator tentera pada awal tahun 1970an untuk mengisi kawasan terpencil, yang dilihat sebagai sunyi sepi meskipun suku kaum dan komuniti tradisional yang tinggal di sana dan terdedah kepada pencerobohan asing.

Penebangan hutan diikuti dengan gelombang perintis, penduduk miskin luar bandar tertarik dengan hutan hujan dengan perjanjian tanah dan masa depan yang lebih baik mula membersihkan jatoba, itauba untuk tanaman mereka.

Pada dekad berikutnya, kawasan itu mula dipenuhi dengan penternakan penternak lembu, petani soya dan pembalak haram yang terperosok ke dalam basin Amazon, di mana lebih daripada 20 juta orang kini hidup di dalamnya.

Semasa lawatan baru-baru ini ke Para, di mana terletak Ruropolis, pasukan AFP telah melewati kawasan tanah yang pokoknya sudah ditebang dan ladang dengan nama seperti My Dream atau Good View.

Kawasan-kawasan yang baru dibasmi telah dihancurkan oleh kebakaran baru-baru ini dengan kesan hutan terbakar, walaupun terdapat larangan pembakaran di Amazon berikutan bantahan antarabangsa. Bau asap tersebar di udara sehingga hujan akhirnya turun. Lebuh raya dan jalan-jalan tanah kotor, telah diisi oleh aktiviti haram di rantau ini, seperti perlombongan haram dan rampasan tanah.

“Dalam penyelidikan kami… kawasan Trans-Amazon dan BR163, kami mendapati bahawa ketika anda membuka jalan raya, anda dapat melakukan penebangan hutan sekitar 100 kilometer di sepanjang jalan itu, yang bermaksud 50 kilometer bagi satu laluan dan 50 kilometer di sebelah yang lain,” Socorro Pena, bekas penyelidik di Institut Penyelidikan Alam Sekitar Amazon, memberitahu AFP.

“Jalan-jalan besar dan projek-projek infrastruktur besar menyebabkan kadar penebangan hutan dan masalah alam sekitar semakin meningkat dan ia sangat menyakitkan penduduk tempatan.”

Lawatan lebih daripada 2,000 kilometer dari Sinop di Mato Grasso ke pelabuhan di Miritituba atau Santarem di rantau Para harus menggunakan trak selama tiga hari. Tetapi mereka sering menghabiskan beberapa hari beratur di terminal di Sungai Tapajos yang menunggu untuk memunggah, dengan pengendali pelabuhan terperangkap oleh permin-taan China yang tidak pernah puas dalam soya Brazil. Waktu perjalanan lebih buruk semasa musim hujan dari bulan November hingga Jun, apabila bahagian lebuh raya berubah menjadi lumpur tebal, beratus-ratus pelombong haram menghalang jalan raya selama beberapa hari untuk menuntut status undang-undang. – AFP