Pembantah semakin berkeras

HONG KONG, 14 NOV – Para pembantah prodemokrasi mencabar peraturan Hong Kong, Beijing dengan mendirikan halangan-halangan di bandar dan perhimpunan-perhimpunan selama empat hari berturut-turut hari ini, ketika polis menyediakan penguatkuasaan dan kerajaan menafikan khabar angin mengenai perintah berkurung yang dimarakkan oleh media kerajaan China.

Krisis lima bulan telah memasuki fasa baharu pada Isnin apabila para pembantah tegar memulakan kempen untuk ‘berkembang di mana-mana’ di seluruh hab kewangan antarabangsa, dalam bidaan untuk meregangkan sumber polis sekecil yang mungkin.

Dengan menyarungkan pakaian hitam, para pembantah mendirikan halangan-halangan di jalan-jalan raya, melakumusnah stesen kereta api, mengamuk di gedung beli-belah dan menimbulkan konfrontasi bersama polis rusuhan di pelbagai lokasi.

Elemen lain peralihan taktikal para pembantah adalah untuk membuat kacau di bandar itu berturut-turut pada minggu bekerja, menukar strategi berterusan mereka yang hanya membantah pada hujung minggu atau malam hari.

Hari ini, jalan-jalan utama disekat sekali lagi, banyak perkhidmatan kereta api ditangguhkan, sekolah-sekolah ditutup, perhimpunan waktu tengah hari diadakan di daerah kewangan dan pembantah-pembantah memenuhi universiti-universiti.

Dengan para pembantah tiada menunjukkan tanda-tanda berlembut, hampir 30,000 anggota polis mengumumkan menyediakan 100 pengawal penjara dan berusaha untuk mencari penguatkuasaan lain. – AFP