Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Pembantu penguat kuasa JPJ mengaku tidak bersalah terima rasuah RM1,200

TAWAU, 8 FEB – Seorang pembantu penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas dua pertuduhan terima rasuah RM1,200 bagi melepaskan sebuah lori yang disita di Lahad Datu pada tiga tahun lepas.

Mahasan Nordin, 36, yang bertugas di unit sitaan JPJ Lahad Datu didakwa bersetuju menerima wang tunai RM1,200 daripada Tia Ngee Lun, 44, sebagai dorongan melepaskan lori syarikat Sumbermas Trading milik Tia yang disita kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 23(1) dan Seskyen 90 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Dia juga dituduh cuba memperoleh untuk diri sendiri RM1,200 daripada Tia dengan kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan antara 3:20 petang hingga 4 petang di JPJ Lahad Datu, 28 Februari 2020.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (1) akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mana-mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Hakim, Jason membenarkan Mahasan diikat jamin RM10,000 dengan dua penjamin, melapor diri setiap dua bulan sekali di SPRM Lahad Datu dan pasport diserahkan kepada mahkamah serta menetapkan 8 Mac depan bagi sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM, Norsham Saharom manakala tertuduh tidak diwakili peguam. – Bernama

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM, Norsham Saharom. – Agensi
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -