Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Pembelajaran tradisional kembali di sekolah Sweden

  STOCKHOLM – Ketika kanak-kanak kecil kembali ke sekolah di seluruh Sweden bulan lalu, ramai guru mereka memberi penekanan baharu pada buku bercetak, masa membaca yang tenang dan latihan tulisan tangan serta kurang menumpukan masa pada penggunaan tablet, penyelidikan dalam talian dan kemahiran menggunakan papan kekunci.

  Pengembalian kepada cara pembelajaran yang lebih tradisional adalah tindak balas terhadap ahli politik dan pakar yang mempersoalkan sama ada pendekatan pendidikan hiper-digital negara, termasuk pengenalan tablet di sekolah taska, telah membawa kepada kemerosotan dalam kemahiran asas.

  Menteri Sekolah Sweden, Lotta Edholm, yang mengambil alih jawatan itu 11 bulan lalu sebagai sebahagian daripada kerajaan gabungan kanan tengah yang baharu, merupakan salah seorang pengkritik terbesar terhadap penerimaan sepenuhnya teknologi.

  “Pelajar Sweden memerlukan lebih banyak buku teks,” kata Edholm pada bulan Mac. “Buku fizikal adalah penting untuk pembelajaran pelajar.”

  Menteri itu mengumumkan bulan lalu dalam satu kenyataan bahawa kerajaan mahu membatalkan keputusan Agensi Pendidikan Kebangsaan untuk mewajibkan peranti digital di prasekolah. Ia merancang untuk pergi lebih jauh dan menamatkan sepenuhnya pembelajaran digital untuk kanak-kanak di bawah umur enam tahun, beritahu kementerian itu kepada The Associated Press.

  Seorang guru membantu pelajar berlatih tulisan tangan mereka di sekolah rendah Djurgardsskolan di Stockholm, Sweden. – Gambar AP
  Pelajar membaca di sekolah rendah Djurgardsskolan di Stockholm, Sweden. – Gambar AP
  Panduan tulisan tangan untuk membantu kanak-kanak berlatih penulisan tangan mereka. – Gambar AP
  Seorang kanak-kanak berlatih tulisan tangan di sekolah rendah Djurgardsskolan di Stockholm. – Gambar AP
  Gambar AP
  Gambar AP

  Walaupun skor pelajar negara itu melebihi purata Eropah untuk kebolehan membaca, penilaian antarabangsa tahap bacaan gred empat, Progress in International Reading Literacy Study, menekankan kemerosotan dalam kalangan kanak-kanak Sweden antara 2016 dan 2021.

  Pada 2021, pelajar gred empat Sweden mencatatkan purata 544 mata, penurunan daripada purata 555 pada 2016. Walau bagaimanapun, prestasi mereka masih meletakkan negara itu terikat dengan Taiwan untuk markah ujian keseluruhan ketujuh tertinggi.

  Sebagai perbandingan, Singapura – yang mendahului kedudukan – menambah baik skor bacaan PIRLSnya daripada 576 kepada 587 dalam tempoh yang sama, dan purata skor pencapaian bacaan England hanya jatuh sedikit, daripada 559 pada 2016 kepada 558 pada 2021.

  Beberapa defisit pembelajaran mungkin berpunca daripada pandemik koronavirus atau mencerminkan pertambahan bilangan pelajar pendatang yang tidak berbahasa Sweden sebagai bahasa pertama mereka, tetapi penggunaan skrin yang berlebihan semasa pelajaran sekolah boleh menyebabkan anak-anak muda ketinggalan dalam mata pelajaran teras, kata pakar pendidikan.

  “Terdapat bukti saintifik yang jelas menunjukkan alat digital lebih merosakkan daripada meningkatkan pembelajaran pelajar,” kata Institut Karolinska Sweden dalam satu kenyataan bulan lepas mengenai strategi pendigitalan negara dalam pendidikan.

  “Kami percaya tumpuan harus kembali kepada pemerolehan pengetahuan melalui buku teks bercetak dan kepaka-ran guru, dan bukannya memperoleh pengetahuan terutamanya daripada sumber digital yang tersedia secara percuma yang belum disemak kesahihannya,” kata institut itu, sebuah sekolah perubatan yang diiktiraf yang memberi tumpuan kepada penyelidikan.

  Penggunaan pesat alat pembelajaran digital juga telah menimbulkan kebimbangan daripada agensi pendidikan dan kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

  Dalam laporan yang diterbitkan bulan lalu, UNESCO mengeluarkan ‘seruan mendesak penggunaan teknologi yang sesuai dalam pendidikan.’ Laporan itu menggesa negara supaya mempercepatkan sambungan internet di sekolah, tetapi pada masa yang sama memberi amaran bahawa teknologi dalam pendidikan harus dilaksanakan dengan cara sedemikian ia tidak perlu menggantikan arahan secara peribadi, yang dipimpin oleh guru dan menyokong objektif pendidikan berkualiti untuk semua.

  Di ibu negara Sweden, Stockholm, Liveon Palmer, 9 tahun, pelajar darjah tiga di sekolah rendah Djurgardsskolan, menyatakan persetujuannya untuk menghabiskan lebih banyak waktu persekolahan di luar talian.

  “Saya lebih suka menulis di sekolah, seperti di atas kertas, kerana ia berasa lebih baik, awda tahu,” katanya kepada AP semasa lawatan baru-baru ini.

  “Saya menggunakan tablet dalam matematik dan kami sedang melakukan beberapa aplikasi, tetapi saya tidak menggunakan tablet untuk menulis teks,” kata Branelius. Pelajar di bawah umur 10 “memerlukan masa dan latihan dalam tulisan tangan… sebelum awda memperkenalkan mereka untuk menulis di tablet.”

  Arahan dalam talian adalah subjek yang hangat diperkatakan di seluruh Eropah dan kawasan lain di Barat. Poland, misalnya, baru melancarkan program untuk memberikan komputer riba yang dibiayai kerajaan kepada setiap pelajar bermula dengan gred empat dalam harapan menjadikan negara itu lebih berdaya saing dari segi teknologi.

  Di Amerika Syarikat, wabak koronavirus mendesak sekolah awam untuk menyediakan berjuta-juta komputer riba yang dibeli dengan wang bantuan pandemik persekutuan kepada pelajar rendah dan menengah. Tetapi masih terdapat jurang digital, yang merupakan sebahagian daripada sebab mengapa sekolah Amerika cenderung menggunakan kedua-dua buku teks cetak dan digital, ujar Sean Ryan, presiden bahagian sekolah AS di penerbit buku teks McGraw Hill.

  “Di tempat yang tiada ketersambungan di rumah, para pendidik enggan bergantung pada digital kerana mereka memikirkan tentang pelajar mereka yang paling lemah dan memastikan mereka mempunyai akses yang sama kepada pendidikan seperti orang lain,” kata Ryan.

  Jerman, yang merupakan salah sebuah negara terkaya di Eropah, amat terkenal kerana lambat dalam menggerakkan program dan maklumat kerajaan dalam talian, termasuk pendidikan. Keadaan pendigitalan di sekolah juga berbeza antara 16 negeri di negara ini, yang bertanggungjawab terhadap kurikulum mereka sendiri.

  Ramai pelajar boleh menamatkan persekolahan mereka tanpa sebarang jenis arahan digital yang diperlukan, seperti pengekodan. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...