Pemberi maklumat pembunuhan gajah dapat ganjaran

KOTA KINABALU, 4 OKT – Ganjaran berbentuk wang akan diberikan kepada pemberi maklumat yang membantu pihak berkuasa menahan enam suspek disyaki terlibat dalam pembunuhan seekor gajah pigmi di Tawau, baru-baru ini.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Christina Liew berkata perkara itu sedang diuruskan oleh Jabatan Hidupan Liar negeri.

“Kami sedang menguruskannya, kami akan memberikan wang itu kepada pemberi maklumat.  Maklumat yang diberi membantu polis di Tawau dan pegawai Jabatan Hidupan Liar untuk menyelesaikan kes pembunuhan haiwan yang kejam itu dengan  pantas,” katanya tanpa mengulas lanjut mengenai butiran pemberi maklumat itu.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas sidang media Kejohanan Golf Amatur Dunia di sini hari ini. Jabatan Hidupan Liar Sabah menawarkan ganjaran RM10,000 untuk maklumat yang membawa kepada tangkapan pelaku dan ia kemudiannya dinaikkan kepada RM30,000 berikutan sumbangan daripada seorang individu tidak dikenali dan pertubuhan Orangutan Appeal UK yang berpangkalan di United Kingdom. – Bernama