Pembiayaan loji nuklear dan gas terima kritikan

BRUSSELS, 2 JAN – Draf rancangan Kesatuan Eropah (EU) yang akan membenarkan tenaga nuklear dan gas kekal sebagai sebahagian daripada laluan blok itu ke arah masa depan yang mesra iklim menerima kritikan serta-merta pada hujung minggu daripada kedua-dua pencinta alam sekitar dan beberapa parti politik yang memerintah di negara anggota EU.

Dalam draf kesimpulan yang dilihat oleh The Associated Press, suruhanjaya eksekutif EU mencadangkan sistem klasifikasi untuk mentakrifkan perkara yang dianggap sebagai pelaburan dalam tenaga mampan. Di bawah keadaan tertentu, ia akan membenarkan gas dan tenaga nuklear menjadi sebahagian daripada gabungan tersebut.

Rancangan itu akan memberi impak besar kepada ekonomi yang menggunakan nuklear seperti Perancis dan pada loji jana kuasa bahan api gas di Jerman kerana mereka mungkin terpaksa mengubah strategi mereka secara asas.

Penggunaan tenaga menyumbang kira-kira tiga perempat daripada pelepasan gas rumah hijau yang dihasilkan di EU dan dengan itu memainkan peranan penting kepada usaha blok 27 negara itu untuk memenuhi komitmennya untuk mengekang pemanasan global.

Rancangan itu masih memerlukan sokongan majoriti besar daripada 27 negara anggota dan majoriti mudah di Parlimen Eropah. Tetapi teras awal daripada Suruhanjaya EU adalah elemen utama prosedur untuk laluan.

“Mengklasifikasikan pelaburan dalam gas dan tenaga nuklear sebagai mampan bercanggahan dengan Perjanjian Hijau,” inisiatif EU yang bertujuan untuk menjadikan blok itu neutral iklim menjelang 2050, kata Ska Keller, presiden kumpulan Hijau di Parlimen Eropah. – AP

Wap naik dari menara penyejuk loji kuasa nuklear Gundremmingen, Bavaria, Jerman. – AP