Pembinaan teleskop terbesar bermula tahun depan

HONOLULU, 16 JULAI – Para saintis merancang untuk membina sebuah teleskop terbesar di dunia di pergunungan Hawaii dan berkata pembinaannya tidak akan bermula sehingga selewat-lewatnya tahun hadapan.

Timbalan Presiden TMT Pusat Pemantauan Antarabangsa, Gordan Squires memberitahu Berita Hawaii, Now bahawa wabak koronavirus yang berlaku telah menimbulkan situasi rumit dan tidak selamat untuk diteruskan.

Dia memberitahu Honalulu Star-Advertiser bahawa ia memerlukan sekurang-kurangnya tiga bulan untuk bersedia memulakan pembinaan pada masa yang optimum. Tetapi membawa peralatan dan kakitangan dari tanah besar Amerika Syarikat pada masa ini mungkin akan mengambil masa persiapan dua kali ganda, katanya.

Namun, Squires mengatakan konsortium di sebalik projek bernilai AS$2.4 bilion itu tetap komited kepada Hawaii.

Sekumpulan universiti di California dan Kanada merancang untuk membina ‘Teleskop Thirty Meter’ di puncak gunung berserta rakan mereka dari China, India dan Jepun.

Aktivis penduduk asli Hawaii menghalang pembinaannya dari diteruskan tahun lalu dengan menyekat jalan-jalan raya yang menuju ke pergunungan. – AP