Pembuat bateri EV LG sediakan 1,200 pekerjaan

LANSING, MICHIGAN, 23 MAC – Pembuat bateri kenderaan elektrik LG Energy Solution merancang pengembangan AS$1.7 bilion di barat Michigan yang akan menyediakan sehingga 1,200 pekerjaan menjelang 2025, umum para pegawai kelmarin.

Projek di tapak syarikat di Holland, yang terletak kira-kira 249 kilometer barat laut Detroit, telah diluluskan untuk AS$56.6 juta dalam bentuk geran negeri dan pelepasan cukai selama 20 tahun bernilai AS$132.6 juta.

Ketua pegawai eksekutif Michigan Syarikat pembangunan ekonomik, Quentin Messer Jr., yang mempengerusikan dana strategik Michigan, berkata pengembangan itu akan menggandakan keupayaan loji itu untuk menghasilkan komponen bateri. Gaji purata ialah AS$1,257 seminggu, atau kira-kira AS$65,000 setiap tahun, termasuk faedah.

“Kami mengharapkan impak luar biasa projek ini terhadap ekonomi rantau ini, perniagaan kecil dan tenaga kerja untuk generasi akan datang,” kata Messer.

Memo negeri yang meminta insentif mengatakan LG Energy Solution sedang mempertimbangkan kemudahan di tenggara AS dan berpotensi di Poland dan China.

Syarikat itu, yang beribu pejabat di Korea Selatan, boleh mula mengambil pekerja lewat tahun ini. Ia mengeluarkan sel dan pek bateri polimer litiumion yang besar untuk kenderaan elektrik dan aplikasi lain.

Ia mempunyai perkongsian usaha sama dengan General Motors, yang dengannya ia membina tiga loji bateri AS di Michigan, Ohio dan Tennessee serta Stellantis, dahulunya Fiat Chrysler. Stellantis tidak akan mengesahkan laporan bahawa ia akan membina kilang bateri di Windsor, Ontario, dengan LG. Tapak kilang bateri GM-LG keempat yang dirancang belum diumumkan. – AP

LG Energy Solution dan General Motors merancang pengembangan AS$1.7 bilion di barat Michigan yang akan menyediakan sehingga 1,200 pekerjaan menjelang 2025. – AP