Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Pembuat Jeep rancang labur AS$1.6 bilion dalam pengeluar EV China

  BANGKOK, 26 OKT – Stellantis merancang untuk melabur kira-kira 1.5 bilion euro (kira-kira AS$1.6 bilion) dalam Leapmotor, pengeluar kenderaan elektrik China, kata syarikat itu kelmarin.

  Pembuat Jeep dan Ram dan Leapmotor yang berpangkalan di Eropah itu berkata dalam satu kenyataan bersama bahawa mereka telah membentuk perkongsian strategik dan usaha sama yang bertujuan untuk mengembangkan jualan pembuat EV China itu di dalam dan di luar China.

  Stellantis berkata ia menjangkakan mendapat manfaat daripada ‘ekosistem EV berteknologi pertama’ Leapmotor di China untuk memenuhi sasarannya sendiri untuk beralih kepada kenderaan elektrik.

  Pelaburan itu akan memberikan Stellantis lebih kurang 20 peratus ​​kepentingan dalam Leapmotor. Syarikat-syarikat itu berkata usaha sama 51 peratus yang diterajui Stellantis akan mempunyai hak eksklusif untuk mengeksport dan menjual kenderaan Leapmotor di luar China.

  Leapmotor telah memberi tumpuan kepada pasaran EV pertengahan hingga mewah di China, menjual 111,000 kenderaan elektrik pada 2022. Setakat ini, ia telah memperkenalkan tiga model EV, BEV T03, SUV C11 dan sedan C01.

  Hangzhou, Leapmotor Hong Kong yang berpangkalan di China saham dagangan jatuh 9.2 peratus pada hari ini.

  Stellantis N.V. ialah pembuat kereta multinasional yang dibentuk daripada penggabungan konglomerat Itali-Amerika Fiat Chrysler Automobiles dan Kumpulan PSA Perancis. Syarikat itu beribu pejabat di Amsterdam. – AP

  Stellantis merancang untuk melabur kira-kira 1.5 bilion euro (kira-kira AS$1.6 bilion) dalam Leapmotor, pengeluar kenderaan elektrik China, kata syarikat itu kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...