Pemburu harta karun temui Timbunan gangsa 3,000 tahun

LONDON – Seorang pemburu harta karun amatur telah menemui salah satu timbunan gangsa zaman dahulu yang paling penting yang pernah dijumpai di Scotland, termasuk perhiasan dan pedang berusia 3,000 tahun, kata pihak berkuasa setempat.

Mariusz Stepien menggunakan alat pengesan logam mengatakan, dia ‘gementar dengan rasa cukup gembira’ ketika dia berjaya dalam penemuan itu pada bulan Jun lalu, di sebuah ladang berhampiran desa Peebles, kira-kira 22 batu (36 kilometer) dari selatan Edinburgh.

“Saya fikir saya tidak pernah melihat perkara seperti ini sebelumnya dan merasa sejak awal bahawa ini mungkin se-suatu yang luar biasa dan saya baru sahaja menemui sebahagian besar sejarah Scotland,” katanya.

Stepien dan rakan-rakannya menghubungi unit Treasure Trove milik kerajaan Scotland dan berkhemah di ladang selama 22 hari ketika ahli arkeologi menemui himpunan artifak.

Ini termasuk tali pinggang kuda lengkap, kepala tali pinggang, cincin, perhiasan, pedang yang masih ada di sarungnya dan topi gandar dari kereta kuda.

Harta tersebut dengan kotoran di sekitarnya, kini berada di Pusat Pengumpulan Muzium Nasional di Edinburgh.

Emily Freeman, ketua Unit Treasure Trove, mengatakan ia adalah ‘penemuan penting secara nasional’.

Ini adalah timbunan Zaman Gangsa kedua yang pernah digali di Scotland.

“Ini adalah peluang yang luar biasa bagi kami untuk tidak hanya memulihkan artifak gangsa, tetapi juga bahan organik,” katanya.

“Masih banyak pekerjaan yang harus dilakukan untuk menilai artifak dan memahami mengapa ianya disimpan.” – AP

Gambar menunjukkan pedang dengan sarungnya yang dijumpai semasa penggalian berhampiran Peebles, selepas pengesan logam Mariusz Stepien menjumpai harta karun Zaman Gangsa. Seorang pemburu harta karun amatur telah menemui timbunan gangsa yang paling penting yang pernah dijumpai di Scotland. – AP
Antara objek yang dijumpai oleh pengesan logam, Mariusz Stepien di Scotland. – AP