Pementasan teater terbuka bantu para seniman

ISTANBUL – Ratusan penonton teater mengunjungi amfiteater terbuka di kawasan Asia Istanbul untuk drama ‘Abnormal’ pada waktu petang baru-baru ini, meninggalkan dua tempat duduk kosong antara satu sama lain.

Suhu badan penonton telah diambil oleh beberapa pegawai keselamatan di pintu masuk sebelum mereka dibenarkan memasuki tempat yang terletak di Taman Liberty di daerah Kadikoy.

Unit perbandaran memberi amaran kepada mereka yang tergesa-gesa untuk duduk sebelum permainan bermula agar mematuhi peraturan penjarakan fizikal sebaik yang mungkin.

Banyak pensanitasi tangan juga disediakan di pelbagai bahagian amfiteater, yang kapasitinya dikurangkan sebanyak 60 peratus sesuai dengan langkah COVID-19.

Perbandaran tempatan baru-baru ini melancarkan satu siri acara budaya dan seni di tempat yang akan berlangsung hingga akhir bulan Ogos, yang bertujuan mengumpulkan sejumlah dana untuk menyokong para seniman dan memungkinkan warga untuk bersantai-santai di tempat terbuka.

Para pelakon teater melakukan persembahan di amfiteater terbuka di Istanbul, Turki. – Xinhua

“Kami bersosial tetapi mengamalkan jarak. Kami tidak berkapasiti penuh, tetapi berkapasiti selamat,” kata Serdil Dara Odabasi, datuk bandar Kadikoy, dalam satu kenyataan bertulis.

“Sekiranya seni itu tidak sesuai di dewan, ia sesuai di taman,” katanya.

Eyup Emre Ucaray, pengarah drama, sementara itu, kelihatan teruja ketika dia sedang membincangkan butiran terakhir dengan para pelakon.

“Semua tiket habis terjual tiga hari lalu,” katanya kepada media.

“Nampaknya penduduk Turki sudah lama bersedia untuk melakukan kegiatan budaya dan berasa lebih selamat di luar, bebas dari masalah pencemaran COVID-19.”

Tempat teater di seluruh negara dibuka semula bulan lalu setelah penutupan selama empat bulan kerana wabak tersebut.

“Kami menyaksikan penonton yang luar biasa ramai pada persembahan pertama kami pada awal Julai,” kata Ucaray.

Namun, tidak lama kemudian, jumlah kes baharu yang dijangkiti setiap hari mulai mengikuti tren kenaikan, memaksa orang tidak mengunjungi tempat yang sesak dan terutamanya mengelak menghadiri acara indoor, tambahnya.

“Orang ramai sangat berminat untuk keluar dan bersosial, tetapi jika terjadi perkembangan negatif, mereka segera mengambil langkah keselamatan,” tambahnya, sambil menyatakan bahawa kegiatan terbuka seperti itu akan menjadi alternatif terbaik sepanjang wabak ini.

Bercakap mengenai kerugian kewangan yang berpunca dari penggantungan drama mereka, pengarah itu mengatakan bahawa kedua-dua pelakon dan pekerja di belakang tabir telah berjuang untuk mencari nafkah.

Musim panas berbulan-bulan lamanya biasanya merupakan masa ketika mereka memutuskan drama baharu dan memilih teks baharu, kata pengarah itu.

“Tetapi tahun ini, ketidakpastian yang besar menguasai suasana, dan kerana kami tidak tahu apa yang akan terjadi beberapa bulan kemudian, kami menghadapi masalah dalam melancarkan projek baharu,” katanya.

Pada pandangan Ucaray, sektor ini telah berusaha untuk menangani ketidakpastian ini, dan dia berharap semua akan kembali normal mulai Januari tahun depan.

Dia mengatakan bahawa pementasan di taman ini akan memberikan sokongan seumur hidup kerana pihak perbandaran akan menyumbangkan jumlah pendapatan yang dikumpulkan kepada para artis yang mengambil bahagian sebagai tanda perpaduan kepada mereka.

Filiz Ertekin, seorang penduduk Kadikoy yang berusia 75 tahun, sementara itu, memberitahu media bahawa dia tidak dapat keluar kerana risiko COVID-19 masih sangat tinggi untuk orang tua, tetapi dia berasa sangat selesa dan selamat semasa berada di luar.

“Saya suka lakonannya. Lakonannya sangat berkualiti. Ini adalah malam musim panas yang indah bagi saya,” katanya selepas acara itu, sambil menyatakan bahawa dia membayar 25 lira Turki atau AS$3.39 dolar untuk tiket masuk. – Xinhua