Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Pemerhatian ekspresi jelmakan seni arca

-

CHINA – Sepanjang apa yang Yan Huaqiang ingat, mula-mula dia belajar membentuk haiwan kecil menggunakan tanah liat daripada bapanya, kemudian mempelajari teknik itu dan menjadi pewaris seni arca tanah liat serantau.

Yan dilahirkan pada tahun 1977 di wilayah Shanxi, Jinzhong, dalam sebuah keluarga di mana seni ukiran tanah liat telah diwarisi selama empat generasi. Sebagai salah seorang daripada empat beradik, dia satu-satunya yang mempunyai minat terhadap seni berkenaan.

“Saya merasakan arca figura manusia yang dibuat bapa saya sangat jelas. Saya rasa hanya dengan beberapa langkah, figura itu akan menjadi hidup. Saya hanya terpikat dengan keajaibannya,” kata Yan.

Pembuatan patung manusia memerlukan kemahiran lanjutan, jadi selama bertahun-tahun bapanya mengajarnya membuat haiwan daripada tanah liat. Yan teringat bahawa, pada usia 14 tahun dia membentuk figura kanak-kanak sendiri. Bapanya kagum kerana dia boleh membuat patung yang begitu baik pada usia muda dan mula mengajarnya cara mengukir semua jenis figura manusia.

“Saya sentiasa sensitif dengan ekspresi muka dan badan orang. Selalunya apabila saya bercakap dengan orang, atau hanya berjalan di jalan atau di dalam pasar, saya akan memerhati ekspresi, bahasa badan dan pergerakan orang. Apabila saya melihat sesuatu yang menarik, saya mahu menjelmakannya melalui arca,” kata Yan. Banyak karya Yan mendapat inspirasi daripada pengalaman hidupnya sendiri atau pemerhatiannya setiap hari.

Kelihatan Yan mengukir karya arca baharu. – ANN/The China Daily
Yan memenangi pertandingan kemahiran budaya rakyat Jinzhong pada bulan Julai dengan karya yang menggambarkan pencerita tradisional. – ANN/The China Daily
Arca tanah liat Yan Huaqiang yang bernama Visiting the Relatives. – ANN/The China Daily
Yan sering memberikan bengkel untuk pelajar di muzium dan pusat kebudayaan tempatan. – ANN/The China Daily

Salah satu arca yang disayanginya, Visiting the Relatives, menggambarkan pemandangan dari zaman kanak-kanaknya, di mana bapanya boleh dilihat menunggang basikal, membawa ibunya dan mereka empat beradik untuk melawat saudara-mara semasa Festival Musim Bunga.

Sejak dia menyiarkan tentang arca ini dalam video pendek, ia telah mendapat lebih daripada 5,000 tanda suka pada laman media Douyin, menjadi salah satu videonya yang paling popular.

“Kemahiran awda semakin maju dan hebat,” kata satu komen.

“Mata yang bersinar jelas menggambarkan kegembiraan berada dalam keluarga besar yang bahagia. Melihatnya membuatkan saya berasa seperti kembali ke zaman kanak-kanak, duduk di atas basikal dan menikmati angin.”

Dia juga menyerlahkan budaya serantau dengan ciptaan yang digambarkannya, contohnya, pedagang Shanxi purba yang terlibat dalam perdagangan, dan membuat miniatur tapak bersejarah tempatan, termasuk Wang Family Compound dan Kota Purba Pingyao.

Satu lagi contoh ialah arca yang menggambarkan pencerita rakyat dahulu kala, yang menjelajah kampung, bercerita sambil bermain alat muzik rakyat.

Yan membawa karya ini ke pertandingan kemahiran budaya rakyat pada bulan Julai lalu yang dihoskan oleh biro kebudayaan dan pelancongan perbandaran Jinzhong dan pusat kebudayaan Jinzhong. Dengan arca ini, dan ciptaan di tempat yang menggambarkan pekerja perubatan, Yan memenangi hadiah pertama pada pertandingan itu.

Pengiktirafan daripada pakar seni dan pengkritik profesional pada pertandingan sebegini telah memberikan motivasi kepadanya, kata Yan.

Semasa mudanya, ada kalanya dia mahu meninggalkan kraf itu sama sekali, kebanyakannya kerana penduduk tempatan tidak menghargai kerjanya dan mencemuhnya kerana tidak mempunyai pekerjaan yang stabil dengan pendapatan tetap. Dia berkata pada masa-masa seperti itu, dorongan berterusan daripada bapanya dan sokongan pihak berkuasa tempatan untuk meneruskan. Kini, selain daripada arca tanah liat konvensional, Yan telah menginovasi bentuk seni dengan menggabungkannya dengan lukisan dan arca menenangkan.

“Saya juga melukis beberapa gouache dan lukisan tradisional Cina. Jadi, saya fikir saya boleh menggabungkan arca tanah liat dengan lukisan dan memberikan gambar kesan tiga dimensi. Selepas berfikir panjang, saya menampal tanah liat ke dinding, membentuknya menjadi bentuk gunung dan sungai serta mengecatnya. Kesan akhir sungguh menakjubkan,” katanya.

Yan kini mempunyai enam pelajar yang belajar ukiran tanah liat. Dua pelajar termuda ialah pelajar sekolah menengah dan yang tertua ialah seorang lelaki dalam lingkungan 50an berlatarkan lukisan tradisional Cina. Walaupun perbezaan umur, mereka semua aktif mencarinya.

“Ukiran tanah liat hanya untuk mereka yang mempunyai minat semula jadi. Mereka mesti mempunyai kesediaan untuk belajar bakat itu. Sukar untuk memaksa sesiapa mempelajari bentuk seni, tetapi mereka yang mempunyai kesamaan dalam seni itu boleh menggunakan kemahiran dengan sangat lancar,“ kata Yan.

Bagi anak-anaknya sendiri, dia tidak mendesak menurun-kan bentuk seni itu. Tetapi baru-baru ini, selepas melihat anak perempuannya berminat dalam kraf itu, dia telah memberinya bimbingan.

Dia juga sering dijemput untuk memberi bengkel di muzium, pusat kebudayaan dan sekolah tempatan dan dia menghadirinya dengan harapan dapat mencari lebih ramai anak muda yang berminat untuk mempelajari kemahiran dan mewariskan bentuk seni budaya tradisional ini. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -