Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Pemimpin Australia kritik China berhubung penggunaan sonar kapal perangnya

  CANBERRA, 21 NOV – Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese pada kelmarin  mengkritik China kerana pertemuan ‘berbahaya’ antara kapal perang China dan Australia tetapi enggan menyatakan sama ada beliau telah membangkitkan isu itu dalam perbincangan dengan Presiden Xi Jinping baru-baru ini.

  Beliau berkata seorang penyelam Australia cedera apabila kapal pemusnah China menggunakan sonar ketika berhampiran kapal frigat Australia di perairan antarabangsa Selasa lalu. Menteri Pertahanan Australia, Richard Marles berkata pada hari Sabtu beliau telah membangkitkan kebimbangan serius dengan Beijing mengenai tingkah laku tidak selamat dan tidak profesional pemusnah itu.

  Jurucakap Kementerian Pertahanan China, Wu Qian pada kelmarin menolak dakwaan Australia sebagai ‘tidak benar sama sekali’.

  Di tengah-tengah pertemuan itu dan kenyataan Marles, Albanese bercakap dengan Xi di luar sidang kemuncak pemimpin Asia Pasifik di San Francisco.

  Albanese berkata pada kelmarin perbincangannya dengan Xi adalah tertutup, bukannya mesyuarat dua hala rasmi di mana ringkasan kandungan didedahkan kepada umum.

  “Saya tidak bercakap mengenai mesyuarat peribadi di luar, perbincangan yang saya ada dengan mana-mana pemimpin dunia,” kata Albanese kepada Sky News di pejabatnya di Dewan Parlimen.

  “Ia sesuatu yang merupakan kejadian yang dikesali. Itulah sebabnya kami telah mengemukakan bantahan yang sangat kuat terhadap China dengan sangat jelas, secara langsung melalui semua saluran yang sesuai dalam semua forum yang tersedia untuk kami,” tambah Albanese.

  Beliau berkata kejadian itu ‘memudaratkan’ hubungan Australia dengan China. “Ini berbahaya, ia tidak selamat dan tidak profesional daripada tentera China,” katanya. – AP

  Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese (kanan) semasa berjalan bersama Perdana Menteri China, Li Qiang semasa upacara sambutan di Dewan Besar Rakyat di Beijing, Chinapada 7 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...