Pemimpin Iran kritik perjanjian Israel, UAE

TEHRAN, 1 SEPT – Pemimpin tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei hari ini menuduh Emiriah Arab Bersatu (UAE) mengkhianati negara-negara Islam dengan kesepakatannya untuk menjernihkan kembali hubungan dengan musuh utama, Israel.

Khamenei menerusi akaun rasmi Twitternya mengatakan blok itu telah mengkhianati dunia Islam, negara Arab, negara wilayah itu, dan #Palestine.

“Sudah tentu, pengkhianatan ini tidak akan bertahan lama tetapi stigma akan tetap bersama mereka,” tweetnya lagi. Dalam perjanjian tersebut, hanya kesepakatan ketiga yang dicapai dengan sebuah negara Arab, iaitu Israel berjanji untuk menangguhkan pemilikan sah tanah Palestin.

Tetapi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menekankan bahawa ia tidak bermaksud Israel akan melupakan rancangannya untuk memiliki Lembah Jordan dan penempatan Yahudi di Tebing Barat yang diduduki.

“Saya harap ia segera bangun dan mengimbangi apa yang telah mereka lakukan,” kata Khamenei.

“Para penguasa UAE membuka pintu wilayah itu kepada Zionis, dan mereka telah mengabaikan dan tidak mengendahkan isu keadilan untuk Palestin.” Itu adalah reaksi pertama Khamenei terhadap perjanjian antara UAE dan Israel yang diumumkan Presiden AS Donald Trump pada 13 Ogos.

Ucapannya dibuat setelah delegasi AS-Israel mendarat di Abu Dhabi kelmarin dengan menggunakan penerbangan komersial langsung pertama dari Tel Aviv untuk menandakan perhubungan yang kembali normal, dengan Arab Saudi membenarkan penerbangan melintasi ruang udaranya.

UAE memutuskan hubungannya dengan Iran pada Januari 2016 di tengah meningkatnya ketegangan antara Arab Saudi dan republik Islam itu. – AFP

Ayatollah Ali Khamenei bercakap semasa sidang video dengan pegawai kementerian pendidikan, di Tehran, kelmarin. – AP