‘Pemimpin IS’ dipenjara 10 tahun

CELLE, JERMAN, 24 FEB – Seorang pejuang terkenal Iraq yang dikatakan sebagai pemimpin kumpulan Islamic State (IS) di Jerman dijatuhi hukuman penjara 10 tahun enam bulan oleh mahkamah Jerman hari ini.

Ahmad Abdulaziz Abdullah Abdullah, 37 tahun, yang lebih dikenali sebagai Abu Walaa, dituduh mengarahkan rangkaian jihad di Eropah dan menolong mereka melakukan perjalanan ke Iraq dan Syria.

Beliau didapati bersalah sebagai anggota organisasi pengganas asing, membantu merancang tindakan ganas yang subversif dan membiayai keganasan.

“Keputusan itu menandakan berakhirnya ‘kes khas’ yang sangat panjang dan sangat kompleks,” kata hakim Frank Rosenow ketika beliau menjatuhkan hukuman itu setelah 245 hari perbicaraan.

Abu Walaa bersama tiga lelaki lain dalam perbicaraan keselamatan tinggi yang bermula pada tahun 2017 di bandar Celle, Jerman utara.

Tiga defendan bersama dijatuhkan hukuman antara empat hingga lapan tahun kerana menyokong IS.

Pendakwa telah menuntut hukuman penjara 11 setengah tahun untuk Abu Walaa, sementara pihak pembelaan menentang untuk dibebaskan dan mengkritik keterangan saksi utama. – AFP