Pemimpin pembangkang Belarus desak EU tolak keputusan pilihan raya

MINSK, 19 OGOS – Pemimpin pembangkang Belarus, Svetlana Tikhanovskaya hari ini menggesa para pemimpin Kesatuan Eropah (EU) untuk menolak keputusan pilihan raya presiden yang mencetuskan tunjuk perasaan besar-besaran dan menyaksikan pemimpin Alexander Lukashenko menuntut kemenangan bagi penggal keenam.

“Saya meminta anda untuk menolak pilihan raya penipuan ini,” kata Tikhanovskaya dalam sebuah video yang ditujukan kepada Majlis Eropah, sambil menambah bahawa “Lukashenko telah kehilangan semua kepercayaan di mata bangsa dan dunia kita.”

Pemimpin autoritarian Belarus, yang telah menguasai bekas negara Soviet selama 26 tahun, mendakwa kemenangan dalam pilihan raya pada 9 Ogos yang mencetuskan tunjuk perasaan bersejarah dan tindakan keras polis yang dikutuk oleh negara-negara barat.

Rayuan Tikhanovskaya menjelang sidang video bersama para pemimpin EU hari ini adalah untuk membincangkan mengenai kegagalan pilihan raya di Belarus.

Pemimpin EU termasuk Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Canselor Jerman Angela Merkel minggu ini menggesa sekutu kuat Belarus, Rusia untuk mengadakan dialog di Minsk.

“Pilihan raya 9 Ogos tidak adil, tidak telus. Hasilnya dipalsukan,” kata pemimpin pembangkang itu dalam video tersebut.

Tikhanovskaya, 37, mengatakan bahawa dia akan mengadakan pilihan raya baharu sekiranya Lukashenko mengundurkan diri dan sekutunya telah membentuk Majlis Penyelarasan untuk memastikan peralihan kuasa. – AFP

Penyokong pembangkang memprotes keputusan pilihan raya presiden yang dipertikaikan di Independence Square di Minsk semalam. – AFP