Pemimpin Sri Lanka lucut tiga kerabat

COLOMBO, 18 APRIL – Pemimpin Sri Lanka telah melucutkan dua adik-beradiknya dan anak saudaranya daripada kabinetnya hari ini, susulan kemarahan orang awam berhubung salah urus pemerintahan keluarga tersebut dalam menangani krisis ekonomi yang lumpuh dan menggesa bagi peletakan jawatannya.

Puluhan ahli perundangan telah menentang pentadbiran manakala parti-parti pembangkang menolak untuk menyertai kerajaan perpaduan daripada Presiden Gotabaya Rajapaksa, yang menegaskan dia akan kekal dalam jawatan itu untuk memimpin Sri Lanka sepanjang krisis itu.

Bagaimanapun ribuan pembantah menuntut Rajapaksa untuk meletak jawatan termasuk ribuan orang berkhemah di luar pejabatnya lebih daripada seminggu.

Kabinet baharu masih mengekalkan Perdana Menteri Mahinda Rajapaksa, abang Gotabaya dan ketua kerabat pemerintahan Sri Lanka, sementara melucutkan adiknya, Chamal dan Basil, bekas menteri kewangan.

Anak lelaki Mahinda, Namal, yang menguruskan kementerian sukan dan dianggap sebagai pemimpin masa depan sebelum krisis, juga telah dilucutkan.

Kini kurang tujuh orang daripada 21 kabinetnya sebelumnya, yang meletak jawatan dua minggu lalu sebagai respons terhadap kemarahan orang awam berhubung nepotisme dan rasuah. – AFP

Para pembantah menyertai tunjuk perasaan antikerajaan dekat pejabat presiden di Colombo pada 18 April. – AFP