Peminat sukan ping pong teruja kembali beraksi

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 JUN – Peminat sukan ping pong di Negara Brunei Darussalam dibenarkan bermain di tempat khalayak ramai dengan sukan yang dikategorikan dalam pertandingan kategori perseorangan sebagai sebahagian daripada panduan yang diperbaharui dalam fasa pertama rancangan de-escalation.

Sejumlah pemain ping pong telah memulakan sesi latihan di Kompleks Sukan Menglait semalam sebagai peningkatan aktiviti dalam sukan sejak pengumuman awal rancangan de-escalation bulan lalu.

Sebagai sebahagian daripada empat jenis kompleks dan kemudahan sukan, kemudahan sukan dalam dan luar membuka pintu mereka setelah berbulan-bulan penutupannya sebagai langkah-langkah kerajaan untuk membendung penularan COVID-19.

Sukan ping pong kini disenaraikan seperti sukan badminton, sukan boling, memanah dan tenis yang telah kembali dan diberi kebenaran di seluruh negara.

Pembukaan semula padang golf menunjukkan kembalinya aktiviti sukan di negara ini berikutan pengumuman fasa pertama rancangan de-escalation bulan lalu.

Beberapa atlet kebangsaan semasa menjalani latihan selepas kemudahan ping pong dibuka semula.

Sukan badminton mendapat sambutan yang menggalakkan sejurus selepas gelanggang badminton dibuka semula namun hanya perlawanan perseorangan sahaja dibenarkan.

Pusat-pusat boling seperti Utama iBowl dan Golden Bowling Company juga mengalu-alukan pembukaan semula kepada pemain boling dengan langkah-langkah keselamatan yang dikuatkuasakan, terutamanya hanya seorang pemain yang dibenarkan bermain dalam satu lorong.

Gelanggang tenis juga mendapat sambutan yang baik di kalangan masyarakat dengan Pusat Tenis Kebangsaan Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah menerima beberapa pemain terutamanya pada hujung minggu. Kemudahan sukan ping pong, yang juga dapat digunakan atlet kebangsaan untuk latihan, menjadi perhatian dengan sejumlah perlawanan perseorangan berlangsung hari ini.

Menurut seorang pemain, lebih banyak meja yang dibenarkan untuk menampung lebih banyak pemain sejak pengumuman peningkatan kapasiti menjadi 60 peratus daripada 30 peratus sebelumnya sebagai sebahagian daripada fasa kedua rancangan de-escalation.

Seperti yang dipraktikkan oleh kemudahan sukan dalam dan luar, pemain mesti mengimbas kod QR mereka melalui aplikasi BruHealth dan mendaftar sebelum menggunakan kemudahan tersebut. Pengguna premis telah dinasihatkan untuk bertanggungjawab secara sosial, memastikan penjarakan sosial dan menjaga kebersihan diri serta memastikan kebersihan peralatan dan kemudahan setiap masa.