Pemotong pokok pembunuh bersiri

OROVILLE, CALIFORNIA, 13 MEI – Seorang pekerja pemotong pokok di luar bandar California Utara menggelar leher mangsanya dalam pembunuhan bersiri ke atas tiga orang, menurut pendakwa raya semalam.

Ryan Scott Blinston, 37, dari kota kecil Oroville, didakwa semalam atas tuduhan membunuh, cubaan membunuh dan pembakaran dengan sengaja.

Tuduhan tersebut merangkumi tuduhan hukuman khas bahawa Blinston menggunakan senjata merbahaya, menyerang mangsa yang berusia dan melakukan pembunuhan bersiri.

Dia dijadualkan diadili atas tuduhan itu hari ini dan berdepan hukuman penjara seumur hidup tanpa pembebasan jika disabit kesalahan.

Blinston dipenjarakan sejak dia ditangkap tahun lalu dan didakwa menggelar leher mangsa, kata pihak berkuasa. Tidak jelas sama ada dia mempunyai peguam bela yang boleh bercakap bagi pihaknya.

Gambar fail diberikan oleh Peguam Daerah Butte County menunjukkan Ryan Scott Blinston, dari Oroville, Calif. Blinston, seorang pemotong pokok telah didakwa dengan satu siri pembunuhan bersiri. – AP

Blinston bekerja dengan perkhidmatan pemotong pokok di daerah Butte dan Tehama, di utara Sacramento pada bulan Mei dan Jun lalu ketika dia kembali ke rumah pelanggan setelah pekerjaannya selesai dan menggelar leher mereka, menurut pendakwa raya.

Loreen Severs, 88, dari Los Molinos meninggal dunia dan suaminya, Homer Severs, 91, selamat tetapi meninggal dunia pada bulan Disember kerana penyakit yang tidak berkaitan, kata pihak berkuasa.

Blinston juga dituduh membunuh Sandra George, 82, dan seorang kenalannya, Vicky Cline, 57, kedua-duanya dari Oroville. Dia juga dituduh membakar kereta Cline.

“Bukti darah dan DNA di dalam dan di dalam kereta Blinston berpadanan dengan Cline.

“Mayatnya kemudian ditemukan oleh seorang nelayan di Sungai Feather dekat Belden,” kata kenyataan bersama dari pejabat peguam daerah Butte County dan Tehama County, yang mengemukakan dakwaan itu di Mahkamah Tinggi Butte County. – AP