Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Pemuda Jepun komited kekal seni pysanky

  JEPUN – Pysanky merupakan telur Easter tradisional Ukraine, yang mudah dikenali melalui motif warna-warni pada kulit telur yang menarik perhatian.

  Ia adalah perhiasan cantik yang boleh digunakan untuk menghiasi bilik untuk memberikan suasana eksotik. Pysanka (merujuk pada sebiji pysanky) dibuat menggunakan teknik pewarna lilin yang unik. Corak dilukis pada setiap telur dengan lilin lebah sebelum diwarnakan.

  “Pysanka mempunyai kehangatan kerana ia dibuat dengan tangan,” kata Natsumi Iino, seorang artis pysanka yang juga bekerja dengan seramik.

  Iino biasanya menggunakan telur ayam, yang mudah didapati. Untuk ciptaan yang lebih besar dan mantap, dia kadangkala menggunakan telur burung unta.

  Iino menerangkan proses membuat pysanka menggunakan telur ayam.

  Corak dilukis pada kulit telur dengan kistka. – ANN/The Japan News
  Butang pysanka asli yang juga boleh digunakan sebagai kerongsang yang direka oleh Iino. – ANN/The Japan News

  Mula-mula, buat lubang 3 milimeter untuk mengeluarkan bahagian dalam telur.

  Seterusnya, gunakan pensel untuk melukis reka bentuk pada kulit telur. Lukis garisan secara mendatar dan menegak untuk membahagikan permukaan kepada beberapa bahagian, dan kemudian lukis corak dalam setiap bahagian.

  Panaskan hujung kistka, alat khas seperti pen yang menggunakan lilin lebah, dan jejak garisan yang dilukis pensil untuk memastikan ia tidak terwarna dalam langkah seterusnya.

  Pastikan hujung kistka bersentuhan dengan telur sambil menggerakkan telur.

  Kemudian, celupkan telur dalam larutan yang mengandungi pewarna kimia yang digunakan untuk menghias pysanky. Corak yang dilukis dengan lilin lebah dari kistka akan menghalang pewarna untuk menunjukkan garis besar.

  Orang dahulu menggunakan pewarna semula jadi yang diperbuat daripada kulit bawang, kulit pokok dan buah beri. Ini secara semula jadi menghasilkan warna hangat seperti merah, kuning dan coklat, makanya pysanky selalu dilihat dengan warna-warna tersebut, menurut Iino.

  Proses diulang dengan corak baharu dan warna lain. Lilin lebah akan membantu memisahkan warna pada kulit telur. Sebagai proses terakhir, panaskan permukaan dengan api untuk mencairkan lilin lebah dan keluarkannya dengan menggunakan kain.

  “Saya sangat teruja dan gembira apabila saya mengeluarkan lilin lebah untuk melihat bagaimana bentuk corak yang dihasilkan dalam pelbagai warna,” kata Iino.

  Corak tradisional pada pysanky mempunyai makna yang unik.

  Menurut Iino, bunga melambangkan kecantikan, manakala rusa, kuda dan biri-biri jantan melambangkan kekuatan dan kepimpinan. Sementara itu, rama-rama dikatakan sebagai simbol kebangkitan. Matahari melambangkan tenaga, dan gandum melambangkan tuaian yang penuh.

  Berasal dari wilayah Kanagawa, Iino dilahirkan pada 1983. Dia melihat pysanky dalam sebuah buku ketika berusia 15 tahun dan mula berminat dengan seni itu.

  Selepas menamatkan pengajian di Universiti Seni Musashino, Iino aktif sebagai artis seramik semasa mengadakan kelas pysanka. Dia pergi ke Ukraine pada tahun 2011 dan melawat muzium yang didedikasikan untuk seni.

  Iino juga membuat barangan pysanka lain seperti butang dan kerongsang menggunakan serpihan daripada kulit telur burung unta. Ini adalah barang yang rekanya sendiri, membawa pesona pysanka kepada khalayak yang lebih luas. – ANN/The Japan News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...