Pemulihan pelancongan timbulkan isu alam sekitar

ISTANBUL – Pada awal pagi, seorang pemandu pelancong bertolak ke hutan dataran banjir di barat laut Turki, memimpin empat orang pelancong.

“Kami akan menempuhi perjalanan sejauh 8.5 kilometer di hutan dan menghayati alam semula jadi yang luar biasa ini sebanyak mungkin,” jelas Tulay Keskin, pemandu pelancong yang juga memiliki agensi pelancongan safari, kepada pelanggannya.

Keskin telah mengadakan lawatan kenderaan lasak (ATV) di Igneada, sebuah bandar peranginan kecil Turki di wilayah Laut Hitam Kirklareli yang bersempadan dengan Bulgaria.

Ketika wabak COVID-19 meletus kira-kira satu setengah tahun yang lalu di negara ini, perniagaannya ditutup sepenuhnya sama seperti kebanyakan orang lain di bandar yang memiliki penduduk 360,000 orang.

Igneada baru-baru ini kembali terkenal dan menjadi destinasi kerap dikunjungi bagi mereka yang ingin menghabiskan percutian yang selamat di alam semula jadi dan berseronok menyertai aktiviti luar.

Kelihatan pengunjung berkayak di Igneada, sebuah bandar peranginan kecil Turki di wilayah Laut Hitam Kirklareli. – Xinhua

Dengan pemandangan ekosistem yang menakjubkan, wilayah ini menjadi tuan rumah kepada hutan dataran banjir terkenal di dunia yang terdiri daripada lima tasik dan bukit pasir. Selain lawatan ATV, berkayak di tasik, melakukan trekking di hutan, berenang di Laut Hitam dan memburu cendawan adalah antara aktiviti lain yang dianjurkan di daerah ini.

Kampung ini telah menyaksikan lonjakan jumlah pelancong yang datang untuk menghabiskan cuti Hari Raya Aidiladha lalu yang jauh dari kesibukan kota-kota besar.

“Jumlah orang di bandar meningkat hampir tiga kali ganda,” beritahu Keskin kepada Xinhua, sambil memperhatikan semua kedai dan restoran dipenuhi dengan pelancong, dan kemasukan itu dijangka berterusan pada hari-hari mendatang.

Keskin baru-baru ini memperbaharui tujuh ATVnya untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat. Dia membayar 35,000 hingga 38,000 lira Turki (AS$4,073 hingga AS$4,422) untuk setiap sebuah, dengan jangkaan perniagaannya akan semakin meningkat apabila wabak itu berakhir.

“Saya harap saya segera dapat membayar hutang saya dan menyimpan sejumlah wang,” kata Keskin, menaruh harapannya pada usaha vaksinasi terhadap koronavirus.

Kirklareli mempunyai salah satu kadar inokulasi tertinggi di negara ini, apabila 77 peratus daripada penduduknya sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19.

Seorang pengurus pusat perkhemahan memberitahu Xinhua bahawa kawasan itu akan melihat beberapa projek besar pada masa yang akan datang, seperti membina tasik buatan gergasi di hutan dengan makhluk hidup di dalamnya, dan tempat perkhemahan mewah dengan helipad.

“Para tetamu dapat berenang di tasik itu sesuka hati,” katanya. – Xinhua