Pemuzik Turki terkesan dengan sekatan COVID-19

ISTANBUL – Penyanyi pop Turki, Seref Erdeniz tiada pilihan lain kecuali terpaksa menjual gitarnya untuk membayar bil pada tahun kedua larangan koronavirus untuk muzik secara langsung.

Paling mengecewakan bagi penyanyi berusia 34 tahun itu, bar-bar yang sibuk di Istanbul yang pernah menjadi tempat persembahannya, dibuka semula ketika Turki keluar dari gelombang ketiga wabak itu.

Namun pemuzik seperti Erdeniz masih dilarang membuat persembahan di sana – dengan alasan mereka atau ahli epidemiologi terkemuka tidak dapat memahaminya.

“Ini adalah saat yang sukar bagi saya. Saya telah bermain gitar selama bertahun-tahun di atas pentas,” kata Erdeniz kepada AFP, suaranya sayu.

“Saya biasa menulis lagu menggunakannya.”

Negara berjumlah 84 juta penduduk itu memasuki sekatan penuh pertama bulan lalu setelah melaporkan lebih daripada 60,000 jangkitan setiap hari dan menyaksikan jumlah kematian rasmi menghampiri 50,000.

Pemuzik Ozge Metin (kiri) menyanyi di hadapan penonton yang menari di Istanbul ketika Perbandaran Istanbul melancarkan projek ‘Istanbul is a Stage’. – AFP
Vedat Sakman, seniman veteran yang menyewa kafe dengan pentas persembahan di daerah Kadikoy yang meriah di bahagian Asia Istanbul, berlatih bermain drum. – AFP
Vedat Sakman, a veteran artist who rents a cafe with a performance stage in the lively Kadikoy district on the Asian side of Istanbul, speaks during in interview to AFP in Istanbul on June 9, 2021. – Bars and restaurants have reopened as Turkey pulls out of the Covid-19 pandemic’s third wave, but the musicians feel unfairly singled out. (Photo by Yasin Akgul / AFP)
Pemuzik amatur bermain di metro Istanbul semasa larangan persembahan berikutan sekatan COVID-19 di Istanbul. – AFP
Penyanyi pop Turki, Seref Erdeniz semasa diwawancara. – AFP

Ini adalah satu tamparan hebat dalam usaha menyelamatkan sektor ekonomi penting Turki, pelancongan dan namun sekatan tampaknya membuahkan hasil.

Angka jangkitan kini sepersepuluh daripada jumlahnya pada bulan Mei, dan semuanya dari kelab kesihatan hingga bar dan restoran telah dibuka kembali, dengan beberapa peraturan mengehadkan kapasiti.

Pemuzik merasa dipilih secara tidak adil. Tidak melihat logik dalam pendekatan negara, ramai menyalahkan pemimpin politik konservatif Presiden Recep Tayyip Erdogan atas penderitaan mereka, yang membuka perang budaya baharu di negara polarisasi kebanyakan Muslim tetapi secara rasmi negara sekular.

Penyanyi Hakan Altun menjadi berita utama dalam tunjuk perasaan di mana dia memotong tali gitarnya sambil duduk di bawah gambar pengasas sekular negara moden Turki yang dihormati, Mustafa Kemal Ataturk. Dan superstar lantang membicarakan politik, Tarkan – yang terkenal di seluruh dunia dengan lagu ‘Kiss Kiss’ tahun 1997 – menuduh kerajaan “tidak menghormati seni dan seniman.”

Menyayat hati

Tanpa sumber pendapatan lain, tidak mempunyai insurans dan tidak memenuhi syarat untuk faedah negara atau pinjaman bank, pemuzik Turki telah menderita lebih daripada kebanyakan orang pada masa COVID-19.

Laporan media mengatakan lebih dari 100 orang telah membunuh diri sejak Mac 2020. Pada bulan April, pemuzik berpakaian hitam mengadakan pemakaman simbolik di ibu kota Ankara, menguburkan alat muzik mereka untuk memprotes larangan persembahan.

Beberapa seniman yang lebih terkemuka, telah menjual instrumen mereka untuk mengumpulkan wang untuk rakan sekerja yang berjuang.

“Ada kisah-kisah yang memilukan,” kata Vedat Sakman, 71, seorang artis yang menyewa kafe dengan pentas persembahan di daerah Kadikoy yang meriah di bahagian Asia Istanbul. “Ada pemuzik yang merayu pihak perbandaran agar mereka dapat membayar secara ansuran bil air bernilai 100 lira (AS$11).

Sakman mengatakan kali terakhir dia dapat mengingat kembali industri muzik Turki berada dalam bahaya adalah semasa rampasan kuasa 1980 oleh tentera. “Pada masa itu, kami akan menutup pintu dan mengadakan persembahan dari tengah malam hingga 5 pagi. Tetapi sekarang ini jauh lebih buruk. Tidak ada apa-apa,” katanya.

Tidak masuk akal

Ketidakpuasan itu tercermin dalam angka populariti imej Erdogan, yang merupakan paling rendah dari pentadbirannya selama 18 tahun.

Beliau dikritik teruk kerana berkempen dalam stadium penuh sesak pada pilihan raya musim sejuk ketika hampir semua yang lain di Turki ditutup.

Larangan muzik secara langsung di bar telah menambah rasa ketidakadilan dan pendekatan ad hoc terhadap kesihatan awam.

“Ini tidak masuk akal,” kata Bulent Ertugrul, seorang profesor dan ahli lembaga Persatuan Mikrobiologi Klinikal dan Penyakit Berjangkit Turki.

“Sekiranya anda membenarkan (larangan muzik) dengan menyebut risiko penularan, maka anda juga harus menutup segala yang lain,” katanya kepada AFP. “Itu tidak padan dengan fakta saintifik.”

Tampaknya kewajaran perubatan bagi larangan tersebut telah menimbulkan spekulasi bahawa kerajaan Erdogan mengambil kira pendapat pangkalan pengundi konservatifnya.

Pemuzik “melambangkan gaya hidup ‘sekular’ dan ‘hedonistik’ yang tidak disukai oleh kerajaan,” kata Dogan Gurpinar, sejarawan di Universiti Teknikal Istanbul. “Tidak menghairankan melihat kerajaan mencerminkan keutamaan budayanya bila ada kesempatan.”

Pertikaian politik

Namun ia memberikan kesempatan kepada parti pembangkang utama yang merampas kuasa di Istanbul dari parti memerintah Erdogan, AKP dalam pilihan raya berkontroversi dalam 2019.

Kota itu bulan lalu melancarkan sebuah projek yang dikenali sebagai ‘Istanbul is a Stage’, yang membolehkan para pemuzik menyanyi dan menari di dataran terbuka.

“Kami membayar 2,000 lira (AS$240) kepada setiap yang mengadakan persembahan,” kata Bulent Kavalci, yang bertanggung jawab atas tempat-tempat budaya perbandaran.

Di dataran Kadikoy, tidak terlalu jauh dari kafe Sakman yang sedang berjuang, pemuzik Ozge Metin menyanyi di hadapan penonton yang menari.

“Kami tidak dapat membuat persembahan selama 15 bulan,” katanya menjelang konsert. “Semua restoran dan kafe terbuka tetapi kami tidak dapat membuat persembahan. Ini membuat kan kami bertanya-tanya mengapa.”

Orang ramai meluahkan rasa tidak puas hati dengan kerajaan Erdogan, memberi petunjuk nasibnya dalam pilihan raya umum dalam dua tahun lagi.

Sakman bagaimanapun menyeru para pemuzik bersabar.

“Saya memberitahu rakan saya (berjuang): Kita telah bertahan rampasan kuasa bahkan hari yang lebih sukar,” katanya “Kami selalu menemui jalan penyelesaian dan begitu juga masalah ini.” – AFP