Tuesday, October 4, 2022
22.9 C
Brunei

Penaiktarafan Peak Tram jadi perhatian pelancong

-

HONG KONG – The Peak Tram, pengangkutan awam terkenal di Hong Kong dan sebuah tarikan pelancong yang popular, dibuka semula pada hari Sabtu lalu selepas penaiktarafan bernilai AS$102 juta selama setahun walaupun sekatan koronavirus di bandar itu terus menghalang pengunjung dari luar negara.

Kereta api kabel bersejarah itu, yang bermula sejak 1888 dan menawarkan pemandangan panoramik langit terkenal wilayah Hong Kong ketika mendaki ke Victoria Peak, yang pernah menarik lebih enam juta pengunjung setahun, menurut pengendalinya.

Pengubahsuaian terkini membawa lebih banyak tram yang luas yang memuatkan 210 penumpang, baik pulih sistem rel sepenuhnya dan terminal yang direka bentuk semula di tengah-tengah daerah pusat perniagaan Hong Kong.

Peak Tram ditutup untuk dinaiktaraf pada Jun 2021, tempoh apabila hab kewangan China mengawal sempadan yang ketat selaras dengan strategi sifar-COVID Beijing yang menjejas teruk industri pelancongannya.

Pembangunan semula itu melebihi belanjawan sekitar AS$15 juta, yang dikaitkan oleh pengendalinya berpunca daripada kesukaran rantaian bekalan semasa wabak, seperti membawa tram sesuai buatan Switzerland ke Hong Kong.

Para penumpang kelihatan berasa teruja menaiki Peak Tram generasi keenam semasa hari pertama operasinya di Hong Kong. – AFP
The Peak Tram, pengangkutan awam terkenal di Hong Kong dan sebuah tarikan pelancong yang popular, dibuka semula pada hari Sabtu lalu selepas penaiktarafan bernilai AS$102 juta selama setahun. – AFP
Kelihatan barisan panjang semasa hari pertama pembukaan semula Peak Tram pada Sabtu lalu. – AFP
Penumpang melintasi laluan perlepasan untuk menaiki Peak Tram yang dinaiktaraf. – AFP
Kelihatan orang ramai merakamkan gambar Peak Tram yang diperbaharui. – AFP

Tiket pergi balik bagi orang dewasa kini berharga HK$88 (AS$11.20), lonjakan hampir 70 peratus daripada sebelum pengubahsuaian.

“Saya harap semua pelawat akan merasakan harganya berbaloi,” kata May Tsang, pengurus besar pengendali tram Kompleks Peak, pada hari Rabu lalu.

“Kami perlu mempertimbangkan peningkatan dalam kos operasi kami dan kemampanan jangka panjang perniagaan kami.”

Pada pagi Sabtu baru-baru ini, seorang wanita bernama Kwok dan anak perempuannya adalah antara seratus orang yang menunggu dalam barisan untuk mencuba tram yang telah diperbaharui.

“Sudah lama saya tidak berada di sini dan ini adalah kali pertama buat anak saya,” katanya mengenai anak perempuannya.

Chau, yang membawa dua anak lelakinya bersantai bersama keluarga, berkata dia secara umumnya berpuas hati dengan penaiktarafan itu.

“Ia agak mahal, tetapi begitu juga segala-galanya pada masa kini,” katanya.

Pelancong kebanyakannya tiada pada hari Sabtu lalu kerana Hong Kong menyaksikan hanya sejumlah 134,000 pelawat dalam empat suku terakhir, sebahagian kecil daripada 65 juta yang datang ke bandar itu pada 2018.

Kereta trem generasi keenam baharu adalah jauh berbeza daripada kerusi sedan yang membawa pengunjung ke Victoria Peak semasa zaman awal pemerintahan kolonial British.

Tetapi ia kini dicat dengan warna hijau, merujuk kepada kereta trem generasi sebelumnya dalam perkhidmatan dari 1948 hingga 1989 apabila ia telah diubah suai dalam warna merah tua.

Pada ketinggian 1,300 kaki di atas paras laut, Peak, yang pernah menjadi kawasan eksklusif untuk golongan kaya dan berkuasa di Hong Kong, kekal terbatas kepada kebanyakan penduduk tempatan sehingga 1947.

Ia kini terkenal sebagai tempat yang mudah diakses untuk penduduk dan pelancong menikmati pemandangan landskap bandar Hong Kong yang luas, dengan Pelabuhan Victoria di kejauhan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -