Penangguhan pilihan raya Palestin ancam hubungan Abbas-Hamas

GAZA, PALESTIN, 3 MEI – Keputusan presiden Palestin Mahmud Abbas untuk menangguhkan pilihan raya dapat menghidupkan kembali ketegangan antara gerakan Fatah dan Islamis Hamas, memberi tekanan kepada Abbas untuk menetapkan tempoh baharu untuk mengundi, kata para pakar.

Abbas minggu lalu menyatakan pemilihan legislatif dan presiden masing-masing ditetapkan pada bulan Mei dan Julai, yang akan menjadi pilihan raya pertama Palestin dalam 15 tahun, tidak boleh diadakan hingga Israel menjamin pengundian dapat dilakukan di Baitulmaqdis.

Tetapi sebelum beliau mengumumkan penundaan itu, pengkritik Abbas meramalkan beliau mungkin menggunakan isu Baitulmaqdis yang rumit sebagai dalih untuk menangguhkan undian di mana Fatah berdepan kemunduran. Khalil Shikaki, pengarah Pusat Kajian Dasar dan Kajian Palestin, mengatakan kepada AFP bahawa presiden Palestin berusia 85 tahun itu kini telah mengesahkan kecurigaan tersebut.

“Jelas bahawa penundaan ini lebih kepada harapan terhadap keputusan pilihan raya dan bukan isu Baitulmaqdis,” kata Shikaki. Fatah, yang menguasai Autoriti Palestin yang berpusat di Tebing Barat yang dijajah, menyebut pemilihan itu sebagai bahagian dari desakan untuk memperbaiki hubungan dengan saingan jangka panjangnya, Hamas, yang mengendalikan Gaza.

Tetapi ketika pilihan raya menjelang, Hamas dilihat lebih teratur daripada Fatah, yang juga menghadapi cabaran dari kumpulan pecahan yang disokong oleh bekas orang dalam yang kuat. – AFP

Penunjuk perasaan Palestin mengangkat model Dome of the Rock masjid Al-Aqsa ketika dalam demonstrasi anti-Israel di kem pelarian Rafah di selatan Semenanjung Gaza, semalam. – AFP