Penantian dua tahun berakhir

KUALA LUMPUR, 13 OGOS – Selama dua tahun, Persekutuan Snuker dan Biliard Malaysia (MSBF) telah dinafikan kemudahan untuk menggunakan meja snooker dan biliard yang dibeli untuk Sukan SEA Kuala Lumpur 2017.

Akhirnya selepas banyak tawar-menawar, atlet Sukan SEA dibenarkan menggunakan meja standard antarabangsa itu sebulan yang lalu.

Dengan berbaki 108 hari untuk Sukan SEA Filipina 2019 pada November, 11 pemain snuker dan billiard dari skuad Malaysia akhirnya akan dapat memulakan latihan berpusat mereka dalam dua minggu akan datang di Akademi Cuesports Malaysia, Bandar Sunway.

Enam meja  snuker, masing-masing berharga kira-kira RM20,000 dan lima meja pool (sekitar RM12-15,000 setiap satu) yang dibeli untuk Sukan Kuala Lumpur, dibiarkan merepot dalam stor kerana Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA Malaysia (MASOC) masih belum melakukan pengauditan.

Ini telah membosankan MBSF kerana kemudahan itu tidak dapat digunakan untuk faedah atlet negara itu, yang secara konsisten membawa pulang pingat untuk Malaysia  dalam kejohanan dwi-tahunan itu.- Bernama