Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Penari kerusi roda temukan rentak, bina keyakinan

-

SHANGHAI – Semasa dia telah kehilangan kakinya akibat kanser ketika berumur 10 tahun, Shao Yue tidak pernah terbayang bahawa dia dapat belajar menari.

Kini, dia adalah juara tarian kerusi roda kebangsaan yang berharap kisahnya dapat membantu mengubah persepsi orang kelainan upaya (OKU) di China.

“Orang ramai berpendapat kami menghadapi banyak kesukaran untuk keluar dan perlu bergantung sepenuhnya kepada orang lain untuk terus hidup,” kata pemenang pelbagai pertandingan berusia 34 tahun itu.

“Tetapi kami sebenarnya tidak memerlukan bantuan sebanyak itu. Dan kami tidak perlu semua orang memandang kami sebagai orang luar,” tambah Shao, seorang ibu yang memandu anak perempuannya ke sekolah setiap hari.

Walaupun secara beransur-ansur sikap semakin moden di China, namun golongan OKU mengatakan mereka masih dilayan sebagai orang luar.

Penari kerusi roda dari Shanghai Oriental Pearl TV Tower kumpulan OKU membuat persembahan di Shanghai Disneyland. – AFP
Penari kerusi roda, Shao Yue semasa dalam sesi latihan bersama Shanghai Oriental Pearl TV Tower kumpulan OKU di pinggir Shanghai. – AFP

Shao berlatih di Shanghai dengan kumpulan tarian yang terdiri daripada golongan OKU dari segi pendengaran atau penglihatan, serta penari yang menggunakan kerusi roda.

Kumpulan ini bertujuan untuk memerangi stigma dengan memberi OKU platform untuk mengekspresikan diri mereka melalui seni.

“Sesetengah OKU sering merasa terperangkap,” kata Zhou Ziqiang, 38, seorang pengajar tarian bukan OKU yang mula melatih artis OKU pada 2006.

“Apabila mereka menyertai kumpulan ini, mereka perlahan-lahan boleh membuka diri dan menjadi lebih dekat dengan masyarakat.”

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, beberapa kerajaan tempatan telah berusaha untuk meningkatkan bilangan program kecergasan yang tersedia untuk orang kurang upaya dan melabur dalam membina kemudahan sukan khusus dan pengajar latihan.

Semangat membara

Liu Huaiyu, 20, tinggal berhampiran belakang studio semasa sesi latihan kumpulan baru-baru ini sambil dia dan rakannya menari di kerusi roda mereka sambil mendengar muzik pop Cina yang berdebar.

Walaupun malu, dia berkata menari telah membantu meningkatkan keyakinannya.

“Saya pernah membenci diri sendiri, saya tidak suka bercakap dengan orang ramai,” kata Liu, yang kehilangan kaki dalam kemalangan kereta ketika berusia 10 tahun.

“Selepas menari, saya kadang-kadang keluar untuk bersiar-siar sekarang.”

Satu lagi pasukan dalam rombongan mereka terdiri daripada penari kurang pendengaran menyaksikan konduktor di hadapan dan belakang pentas mengira rentak rutin pada jari mereka.

“Walaupun kami tidak dapat mendengar muzik, kami masih boleh mengikut rentak,” kata Chen Cen, 34, yang dilahirkan tanpa pendengaran tetapi menari sejak berusia enam tahun.

“Kami melakukan lebih banyak kerja daripada orang yang boleh mendengar untuk menyelesaikan rutin seperti ini,” katanya dengan menggunakan bahasa isyarat.

Dia berharap lebih ramai orang dapat mengenali ‘semangat juang’ yang diperlukan oleh OKU – dan bukannya melihat mereka sebagai ‘menyusahkan’ seperti yang dikatakannya.

Bagi penari kerusi roda, Shao, perkara yang paling penting ialah bagaimana dia melihat dirinya.

“Saya tidak berputus asa hanya kerana saya tidak mempunyai anggota sempurna,” katanya.

“Saya hanya mempunyai jenis kehidupan yang berbeza dan saya boleh memilih untuk menjalaninya dengan cara yang lebih mengujakan.” – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -