Pencairan ais Artik tarik paus orca ke utara

SKJERVOY, NORWAY – Dalam kegelapan musim sejuk yang pucat di utara Norway, sekumpulan besar burung camar mengelilingi atas fjord Artik, menandakan kehadiran sekumpulan pemangsa yang luar biasa di dalam laut.

Dengan ais laut Artik menyusut pada paras rekod akibat pemanasan global, paus pembunuh meluaskan kawasan perburuannya ke utara dan menghabiskan lebih banyak masa di perairan kutub, kata saintis AS.

Tetapi mamalia gergasi itu, juga dikenali sebagai orcas dan yang berada di bahagian atas rantai makanan, berisiko mewujudkan ‘ketidakseimbangan ekologi’ di Artik dengan memburu spesies terancam, menurut kajian Universiti Washington bulan ini.

Apabila AFP melawat fjord Skjervoy yang luas di Lautan Artik, 70 hingga 80 ekor ikan paus pembunuh dapat dilihat berkumpul dalam puak keluarga kira-kira 10 ekor, termasuk anaknya di bawah umur setahun.

Penampakan yang semakin kerap dan ke utara menunjukkan bahawa ahli hitam putih ikonik keluarga ikan lumba-lumba, yang mana spesies jantan boleh membesar sehingga lapan meter panjang dan berat enam tan, sedang belajar menyesuaikan diri dengan perairan Lautan Artik yang baru cair.

Seekor paus pembunuh (orca) ditemui di fjord Skjervoy, utara Norway. – AFP

Pelancong sedang mencari paus pembunuh di fjord Skjervoy, utara Norway. – AFP

“Melalui tinjauan akustik, kami telah mengesan orca di Laut Barents pada November antara Svalbard dan Franz Josef Land, jadi ia jelas menyusuri pinggir ais,” Marie-Anne Blanchet dari Institut Kutub Norway memberitahu AFP.

Paus pembunuh, dengan populasi global dianggarkan 50,000 ditemui di hampir semua laut dunia, memakan mangsa Artik seperti ikan paus beluga dan kemungkinan besar beberapa spesies anjing laut, kata pakar itu.

Konflik dengan manusia

Pola migrasi paus yang berubah-ubah juga dikaitkan dengan fakta bahawa makanan pilihannya, herring, juga bergerak lebih jauh ke utara, atas sebab-sebab yang masih tidak jelas.

“Ia adalah pemangsa dengan kapasiti besar untuk menyesuaikan diri, jadi ia oportunis,” kata Blanchet.

Kawasan perburuan baharu itu juga membawa kepada konflik yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan manusia.

Di perairan Nuuk, ibu kota Greenland, empat orca, yang dianggap sebagai pesaing yang tidak diingini oleh nelayan dan pemburu tempatan, telah dibunuh pada akhir November, satu tindakan yang dibenarkan di bawah undang-undang Greenland.

Kajian Universiti Washington yang dibentangkan pada awal Disember mendapati bahawa peningkatan penghijrahan pemangsa gergasi ini adalah akibat musim yang semakin panjang apabila Lautan Artik bebas daripada ais.

“Tidak semestinya ikan paus pembunuh tidak pernah dilaporkan di kawasan ini sebelum ini, tetapi ia kelihatan kekal di kawasan itu untuk jangka masa yang lebih lama,” tulis pengarang bersama, Brynn Kimber.

Artik semakin panas tiga kali lebih cepat daripada seluruh planet ini, memberi kesan kepada tahap bongkah ais dan ekosistem yang bergantung padanya.

Ais laut Artik, yang juga semakin nipis, telah mengecut secara purata lebih daripada 13 peratus setiap dekad sejak 40 tahun lalu.

Menjelang penghujung musim panas 2012, ia telah mencapai tahap paling rendah dalam rekod, pada 3.4 juta kilometer persegi, hampir separuh saiznya semasa 1980an.

Menganalisis bacaan akustik selama lapan tahun, pasukan Kimber juga mengesan ikan paus pembunuh di Laut Chukchi antara Alaska dan Rusia pada bulan-bulan ketika ia dibekukan, serta dengan kekerapan yang lebih tinggi semasa musim panas.

Kajian tersebut memberi amaran bahawa pemburu, yang juga mengejar mangsa dalam kumpulan, semakin menyerang ikan paus bowhead yang terancam, spesies yang dibiarkan terdedah oleh bongkah ais yang mencair.

Serangan ini “kemungkinan meningkat disebabkan oleh musim air terbuka yang lebih lama,” kata para penyelidik. – AFP