Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Pencarian penuntut sekolah New Zealand ditangguh

  WELLINGTON, 9 MEI – Pasukan penyelamat New Zealand menangguhkan operasi mencari seorang penuntut sekolah yang hilang hari ini ketika pergi ke gua bersama rakan sekelas dan guru semasa hujan lebat.

  Penuntut itu merupakan sebahagian daripada pendidikan luar kelas dan menghadapi cuaca buruk semasa melawat kompleks Abbey Caves yang popular di utara Auckland.

  Hujan lebat melanda kawasan itu sejak beberapa hari, hujan hampir 10 sentimeter dijangka hari ini sahaja, menyebabkan gua boleh dilanda banjir kilat. Tidak jelas bagaimana penuntut tersebut hilang, tetapi polis, bomba dan anggota penyelamat kecemasan mencari selama beberapa jam sebelum menangguhkan usaha ketika keadaan cuaca semakin gelap.

  Seramai 14 orang rakan sekelas yang berumur antara 15 hingga 16 tahun dan dua guru, semuanya dari Sekolah Menengah Lelaki Whangarei yang berdekatan, telah dikira.

  New Zealand menghampiri musim sejuk selatan dan suhu waktu malam dijangka turun kepada 16 darjah Celsius dengan hujan dijangka berkurangan.

  “Ini adalah insiden tragis dan kami faham ramai yang akan terkesan dengan apa yang berlaku hari ini,” kata Komander Daerah Northland, Superintendan Tony Hill.

  Pengetua sekolah, Karen Gilbert-Smith berkata pengalaman pahit itu telah sangat mengecewakan semua pihak.

  Gua Abbey terletak kira-kira lima kilometer (tiga batu) dari bandar Whangarei dan menampilkan tiga gua yang ‘terdedah kepada banjir kilat’, menurut laman web majlis itu.

  Sebelum kejadian, maklumat di laman web sekolah mengatakan dasar pendidikan luar mereka ialah guru yang bertanggungjawab akan menyemak ramalan untuk memutuskan sama ada cuaca adalah sesuai untuk mengadakan lawatan. – AP

  Sebuah trak bomba berjalan melalui banjir di Waimate, utara Auckland, New Zealand pada 9 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...