Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

Pencemaran udara teruk jejaskan kehidupan di New Delhi

NEW DELHI – Mata pedih, batuk yang tidak henti-henti dan penyakit paru-paru kronik telah menjejaskan Bhajan Lal, seorang pemandu beca yang mengharungi jalan raya yang huru-hara dan udara beracun di ibu kota India itu.

Selama tiga dekad kebelakangan, Lal membawa penumpang di sepanjang jalan yang bergelombang ke kuil, pasar dan pejabat di New Delhi, bekerja setiap hari sepanjang musim sejuk apabila asbut toksik tersebar di udara bandar besar yang luas itu.

“Pencemaran itu menyebabkan banyak masalah kepada tekak saya,” kata lelaki berusia 58 tahun itu kepada AFP, selepas menghabiskan waktu pagi di tempat duduk pemandu kenderaan tiga rodanya.

“Mata saya pedih… Paru-paru saya terjejas, yang menyebabkan masalah pernafasan. Lendir berkumpul di dada saya.”

New Delhi secara konsisten disenaraikan sebagai ibu kota terburuk di dunia untuk kualiti udara dan pada hari yang paling tercemar asbut boleh mengurangkan jarak penglihatan di jalan raya kepada hampir 50 meter.

Bhanjan Lal menjalani ujian fungsi paru-paru (PFT) di sebuah hospital swasta di New Delhi. – AFP
New Delhi secara konsisten disenaraikan sebagai ibu kota terburuk di dunia untuk kualiti udara. – AFP

Tahap pencemaran PM2.5, zarah mikro yang paling berbahaya kepada kesihatan manusia, yang boleh memasuki aliran darah melalui paru-paru di mana beberapa minggu lalu mencapai lebih 30 kali ganda had harian maksimum yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Saya merasa sangat sedih melihat kanak-kanak dan kesihatan mereka,” kata Lal. “Mereka sudah mula sakit.”

Perniagaan Lal terjejas dan dia kadang-kadang memandu di sekitar jalan sepanjang hari tanpa menemui pe-numpang, yang lebih suka membayar tambahan untuk duduk melalui perjalanan mereka di dalam teksi. Bagi mereka yang tidak mempunyai kemewahan untuk melarikan diri dari pencemaran udara, impak kesihatan adalah teruk.

AFP menemani Lal untuk pemeriksaan doktor di mana dia didiagnosis dengan penyakit pulmonari obstruktif kronik, keadaan progresif yang mengehadkan aliran udara ke badan secara beransur-ansur.

“Sekiranya dia tidak mengambil ubat sekarang, dia mengalami keadaan di mana saluran pernafasan akan menjadi sempit, dan semakin teruk,” kata Vivek Nangia, doktor Lal.

Pencemaran kilang, ekzos kenderaan dan pembakaran membersihkan ladang di negeri-negeri berhampiran jiran bergabung menyebabkan bandar dihuni 20 juta orang itu mengalami jerebu kuning kelabu setiap kali menjelang hujung tahun. Usaha kecil untuk mengurangkan asbut, seperti kempen awam yang menggalakkan pemandu untuk mematikan enjin mereka di lampu isyarat, telah gagal memberi kesan.

Sebuah ruang gas

“Saya tidak tahu dari mana penyelesaian akan datang untuk pencemaran ini, yang membunuh kita,” kata penduduk New Delhi, Vijay Satokar kepada AFP. “Kami telah menjadi ruang gas.”

Minggu lalu pihak berkuasa mengambil langkah drastik mengarahkan enam daripada 11 loji jana kuasa arang batu di sekitar New Delhi ditutup sehingga diberitahu kelak. Pihak berkuasa juga menutup sekolah, menghalang trak kecuali yang membawa barangan keperluan daripada memasuki ibu negara dan mengarahkan penjawat awam bekerja dari rumah.

Tetapi mereka tidak mengendahkan arahan Mahkamah Tinggi India untuk mengisytiharkan ‘perintah berkurung pencemaran’ pertama di bandar itu, yang akan memastikan penduduk kekal di rumah mereka.

Asap dipersalahkan bagi lebih daripada sejuta kematian di India setiap tahun, dan kajian Universiti Chicago baru-baru ini mendapati pencemaran udara berkemungkinan mengurangkan jangka hayat lebih daripada sembilan tahun untuk empat dalam setiap 10 orang India.

Pihak berkuasa telah bergelut untuk menangani punca utama, dengan penggunaan arang batu negara hampir dua kali ganda dalam dekad yang lalu. India menentang lebih banyak sekatan yang bercita-cita tinggi terhadap tenaga kotor pada sidang kemuncak iklim COP26 bulan ini, satu langkah yang didorong oleh keperluannya untuk bahan api murah untuk menggerakkan ekonominya yang berkembang pesat.

Sementara itu, pekerja pertanian luar bandar membentuk blok pengundian yang kuat dan kebakaran ladang akhir tahun, cara paling murah untuk membersihkan ladang sebelum musim tanaman berikutnya berterusan tanpa henti walaupun diharamkan dua tahun lalu.

Musim sejuk di ibu negara, yang pernah dipuji kerana cuacanya yang sederhana selepas bulan-bulan musim panas yang panjang dan terik, telah menjadi ujian ketahanan tahunan bagi penduduknya.

“Saya merasa sangat sukar untuk bernafas di New Delhi,” kata penduduk tempatan, Dinesh Doval.

“Kadang-kadang saya rasa saya perlu meninggalkan bandar. Tetapi kemudian ke mana saya harus pergi?.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -