Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Makanan cetakan 3D tarik minat kanak-kanak

  SANTIAGO – Beberapa rumpai laut ‘cochayuyo’ yang dikeringkan, beberapa kentang lenyek segera dan air panas, antara ramuan untuk menu berkhasiat makanan bercetak 3D yang pakar pemakanan di Chile berharap akan merevolusikan pasaran makanan, terutamanya untuk kanak-kanak.

  Dengan pencetak makanan 3D dan sentuhan moden pada penggunaan tradisional cochayuyo, alga yang biasanya ditemui di Chile, New Zealand dan Atlantik Selatan, Roberto Lemus, seorang profesor di Universiti Chile dan beberapa pelajar, telah berjaya mencipta makanan berbentuk figura dan berkhasiat yang mereka harap kanak-kanak akan menyukainya.

  Watak Pokemon, atau mana-mana jenis haiwan yang boleh dibayangkan, semuanya dimasukkan ke dalam pencetak 3D, bersama-sama dengan campuran gelatin, dan makanan itu ‘dicetak’ tujuh minit kemudian.

  “Kami mencari patung yang berbeza, bentuk yang menyeronokkan…visual, warna, rasa, perisa, bau,” kata Lemus kepada AFP.

  Tetapi, tegasnya, fokus utama adalah pada kandungan nutrisi. “Produk itu mestilah sangat berkhasiat untuk orang ramai, tetapi ia juga harus lazat,” katanya.

  Antara sampel cetakan 3D yang menggunakan tepung beras. – AFP
  Pelajar kejuruteraan makanan Marcelo Beltran menunjukkan cara memuatkan makanan dalam pencetak 3D. – AFP
  Jurutera makanan Roberto Lemus menunjukkan sampel gula-gula untuk kanak-kanak yang dibuat dengan rumpai laut cochayuyo dan tepung beras, di makmal Universiti Chile di Santiago. – AFP
  Roberto Lemus (kiri), Marcelo Bertran (tengah) dan Alonso Vasquez bekerja di makmal Universiti Chile di Santiago. – AFP

  Alonso Vasquez memotong rumpai laut cochayuyo sebelum dimasukkan ke dalam pencetak 3D. – AFP

  Harga bagi pencetak makanan 3D adalah mahal, di mana lingkungan harganya daripada AS$4,000 hingga lebih daripada AS$10,000, tetapi Lemus berharap apabila teknologi semakin maju, kosnya akan turun dan menjangkau lebih ramai orang.

  Teknologi ini berkembang dalam bidang masakan di berpuluh-puluh negara, dan pencetak makanan 3D digunakan untuk mereka bentuk gula-gula, pasta dan makanan lain.

  NASA telah pun mengujinya pada tahun 2013 dengan idea untuk mengembangkan pelbagai jenis makanan yang dimakan oleh angkasawan di angkasa lepas.

  Kehebatan alga

  Chile membuat kemajuan dengan rumpai laut cochayuyo, salah satu ramuan tipikal masakan negara pantai, yang kaya dengan asid amino, mineral dan iodin, menurut Alonso Vasquez, seorang pelajar pascasiswazah berusia 25 tahun yang sedang menulis tesisnya mengenai subjek berkenaan.

  Penyelidik muda itu mengambil cochayuyo kering, memotongnya dan mengisar untuk menghasilkan tepung cochayuyo yang kemudiannya diadun dengan serbuk kentang lenyek segera. Dia kemudian menambah air panas ke dalam adunan untuk menghasilkan bahan agar-agar dan berlendir yang dimasukkannya ke dalam pencetak.

  “Ia memerlukan saya menggunakan kentang, tepung beras, yang semuanya mempunyai banyak kanji.

  “Kanji bahan mentah ini digabungkan dengan cochayuyo adalah yang menjana penstabilan dalam cetakan 3D,” katanya sambil menunggu pencetak untuk selesai mencipta bentuk Pikachu kira-kira dua sentimeter (hanya di bawah satu inci) yang memiliki rasa kentang lenyek dan laut.

  Projek itu telah dijalankan selama dua tahun dan masih di peringkat awal, tetapi ideanya adalah untuk menggunakan bahan-bahan seperti bunga yang boleh dimakan atau pewarna yang boleh dimakan pada menu untuk menjadikannya lebih menarik kepada kanak-kanak. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -