Pencipta Kenya tukar plastik jadi batu-bata

NAIROBI – “Plastik masih mempunyai nilai,” kata Nzambi Matee terhadap himpunan gunung tong minyak terbuang, baldi dobi, bekas yogurt dan sampah lain yang dicincang menjadi kepingan berwarna-warni di kilang Nairobi miliknya.

“Saya percaya plastik adalah salah satu bahan yang disalah faham,” katanya.

Jurutera dan pencipta Kenya berusia 30 tahun itu pasti tahu, syarikat permulaannya mengitar semula bertan-tan plastik yang akan dibuang ke tapak pelupusan menjadi batu-bata mesra alam yang lebih kuat, lebih murah dan lebih ringan daripada konkrit.

Ciptaan reka bentuknya sendiri, blok turapan lestari ini sudah memenuhi jalan raya, jalan masuk dan laluan pejalan kaki di Nairobi, tetapi tidak lama lagi boleh berfungsi sebagai bahan binaan alternatif untuk perumahan kos rendah.

Setiap hari perusahaannya, Gjenge Makers, mengeluarkan 1,500 batu-bata yang diperbuat daripada plastik industri dan peralatan rumah yang sebaliknya akan dibuang ke dalam timbunan sampah yang melimpah di bandar itu.

Usahawan muda itu berhenti kerja dalam sektor minyak dan gas, industri yang membuat plastik daripada bahan api fosil untuk menerokai kitar semula selepas terkejut melihat betapa sedikit sampah yang digunakan semula.

Nzambi Matee memilih bahan plastik terbuang sebelum dihancurkan, dicampur dengan pasir kemudian dikitar semula untuk membuat batu-bata. – AFP
Nzambi Matee (kiri) bersama rakan sekerja Thaddius Shem menyusun produk akhir bata diperbuat daripada pasir dan sisa plastik. – AFP
Nzambi Matee, usahawan dan pencipta, memegang polimer plastik yang diekstrak yang dikitar semula untuk membuat batu-bata, di bengkel Gjenge di kawasan perindustrian di Nairobi. – AFP
Sammy Kambara memuatkan sisa plastik ke dalam penghancur untuk dicampur dengan pasir bagi membuat batu bata, –AFP

“Di Nairobi kami menjana kira-kira 500 tan metrik sisa plastik setiap hari, dan hanya sebahagian kecil daripadanya dikitar semula,” kata Matee, yang terikat dengan tenaga di sekitar kilang dengan pakaian denim dan jurulatih.

“Dan itu membuatkan saya terfikir apa yang berlaku kepada plastik ini?”

Lebih kuat, lebih ringan, lebih murah

Kebanyakannya berakhir di tapak pelupusan sampah, sungai dan lautan, dan kurang daripada 10 peratus dikitar semula.

Di Nairobi, salah satu ibu kota yang paling pesat berkembang di Afrika, Matee menemui bekalan bahan mentah yang tidak berkesudahan untuk digunakan, menjelajah hujung bandar dan zon perindustrian untuk mencari plastik yang tidak diingini.

Ia mengambil masa beberapa tahun untuk menyempurnakan prototaip, jentera yang diperlukan dibina khas dan diperoleh daripada alat ganti industri tetapi menjelang 2019 pengeluaran sedang berjalan dengan lancar.

Plastik yang dicincang dicampur dengan pasir dan tertakluk kepada kepanasan yang kuat, menghasilkan lumpur yang dibentuk kepada blok bersaiz berbeza. Hasil akhirnya ialah penurap yang mana antara dua dan tujuh kali lebih kuat daripada konkrit, separuh berat, dan sebanyak 15 peratus lebih murah, kata Matee. Ia juga lebih tahan lama.

Plastik bersifat gentian, dan proses pengeluaran yang unik menghalang poket udara daripada terbentuk di dalam batu bata. Ini menghasilkan kekuatan pemampatan yang lebih besar daripada batu turapan konvensional yang retak di bawah daya berat atau pendedahan cuaca yang berpanjangan.

“Sebab itu, ia tidak pecah,” kata Matee sambil menepuk dua batu bata plastik itu dengan kuat.

Pada 2021, mereka mengitar semula 50 tan plastik tetapi Matee berharap untuk menggandakan jumlah itu tahun ini apabila pengeluaran berkembang.

Rancangan besar

Terdapat batasan. Daripada tujuh jenis plastik utama, hanya empat yang boleh dikitar semula menjadi batu bata. Plastik PET, jenis yang digunakan dalam botol plastik dan bencana utama terhadap alam sekitar masih belum sesuai, tetapi mereka berharap untuk mengubahnya.

“Ada lagi yang boleh dilakukan, banyak lagi yang perlu dilakukan. Kita hanya ibarat setitik kecil di lautan… titisan kecil akan memberi kesan yang besar,” kata Matee.

Mereka cuba memasuki pasaran perumahan mampu milik dengan mereka bentuk blok yang boleh menggantikan atau melengkapkan batu bata, mortar dan bahan binaan standard yang lain.

Sebuah prototaip sedang dalam perlaksanaan, dengan rancangan untuk membina model rumah menjelang akhir tahun ini.

“Kami mahu menjadi peneraju dalam produk binaan alternatif. Kawasan pertama kami ialah plastik,” kata Matee.

Kerja cemerlangnya mendapat pujian, dan memperoleh satu lagi rangsangan awal tahun ini selepas dia mereka bentuk gavel untuk sidang kemuncak alam sekitar PBB yang utama di mana krisis sampah plastik mendahului agenda.

Gjenge Makers juga telah mencipta lebih 100 pekerjaan langsung dan tidak langsung melalui kitar semula plastik, membantu kedua-dua mata pencarian dan alam sekitar dengan cara yang Matee katakan tidak mungkin bekerja dengan bahan api fosil.

“Anggap saja saya tidur lebih lena,” katanya sambil tersengih. – AFP