Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Pendakian Soweto dedah lombong emas, sampah dan kenangan

SOWETO, AFRIKA SELATAN – Soweto penuh dengan landskap dan lorong bandar berpasir yang membangkitkan sejarahnya sebagai salah satu medan pertempuran aparteid.

Namun, terdapat juga sisi yang lebih lembut dan folksier ke perbandaran Johannesburg yang luas, dan yang ditunjukkan oleh usahawan tempatan kepada pelancong yang ingin tahu.

Setiap pagi Ahad, Masike Lebele membawa kira-kira 20 pejalan kaki bersiar-siar di kawasan kejiranan zaman kanak-kanaknya, membuka mata mereka untuk melihat pemandangan di mana kawasan luar bandar, lombong emas terbiar, sampah dan kepercayaan rakyat yang berakar umbi semuanya memang wujud.

“Ini adalah taman permainan saya,” kata Lebele, seorang lelaki berusia 40 tahun kurus tegap yang memakai baju bercorak harimau bintang dan topi jerami.

“Saya seorang yang sukakan cabaran semasa kecil,” katanya, matanya tajam dan tersenyum.

Pejalan kaki turun dari puncak sisa lombong. – AFP
Pemandu jejak Ndofaya, Masike Lebele (kanan), bercakap kepada sekumpulan pejalan kaki di Soweto. – AFP
Pejalan kaki berjalan di denai Ndofaya di Soweto di kawasan yang dikelilingi oleh lombong yang menarik pelawat tempatan dan antarabangsa. – AFP
Pejalan kaki berjalan di antara sisa lombong semasa mendaki di sepanjang denai Ndofaya di Soweto. – AFP
Pemandu jejak Ndofaya, Masike Lebele, bergambar di Sowete. – AFP

“Kami pernah menjadi pemburu-pengumpul kecil di sini,” katanya sambil menunjuk ke sebuah empangan di tepi lombong emas yang terbiar. “Kami belajar berenang di sini.”

Titik permulaan untuk berjalan kaki ialah ‘shebeen’ sebuah kedai minuman tempatan yang didirikan di rumah kepunyaan neneknya.

Pendakian baru-baru ini di laluan enam setengah kilometer bermula pada awal pagi.

Untuk keselamatan, sekumpulan rakan akan mengiringi kumpulan itu.

Pejalan kaki melintasi jalan yang dipenuhi sampah dan tayar lama, tempat penjual yang telah mendirikan gerai mereka yang menjual buah-buahan segar dan makanan ringan.

“Di sinilah Soweto bermula,” kata Lufuno Matidza, rakan kongsi pemandu yang elegan, memakai cermin mata futuristik, anting-anting besar dan gincu berwarna merah jambu terang.

Dari sudut jauh kelihatan siluet bangunan pencakar langit Johannesburg dengan tanah terbiar yang dipenuhi buluh turun ke arah sungai.

‘Sangomas’ perkataan Zulu untuk pengamal perubatan tradisional, “anggap bahagian pertama ini sebagai tanah suci,” kata Masike, meminta pejalan kaki bercakap dengan perlahan.

Tetapi, kesunyian bertukar dengan tangisan. ‘Apa itu?’ seorang pejalan kaki yang cemas bertanya.

“Ia adalah orang yang melolong, menyeru nenek moyang,” jawab Matidza dengan selamba.

Perjalanan itu mengharungi gunung dengan lombong berwarna emas, kadangkala diwarnai dengan warna biru kimia.

Lebih daripada satu abad merompak bumi untuk emas telah meninggalkan warisan yang aneh tetapi menarik di Soweto. Pencemaran dari sisa lombong adalah perkara biasa, dan hakisan telah mewujudkan galeri pasir padat yang tidak stabil, menakjubkan tetapi rapuh.

“Emas sentiasa ada di sini,” kata Lebele, yang berkata dia sangat terikat dengan landskap yang kelihatan terpencil.

Di pintu keluar galeri oker merupakan dataran tinggi pasir kuning.

“Di sinilah kami menjadi ahli kung fu. Setiap kumpulan yang kami temui kami bertempur,” ingat Lebele yang bertatu itu.

Ketinggian tempat tersebut memberikan pemandangan Soweto yang menakjubkan, dibahagikan mengikut jalan kepada grid rumah kecil.

“Ini rumah kita,” kata Matidza.

Sebagai tempat lahirnya aparteid, Soweto menyokong industri pelancongan yang berkembang pesat, dengan lawatan ke muzium, shebeens dan jalan tempat dua pemenang Nobel, Nelson Mandela dan Desmond Tutu pernah diami di sana.

Tetapi hampir 30 tahun se-lepas kemunculan demokrasi, perbandaran itu dibelenggu derita, daripada kemiskinan dan pengangguran kepada penyalahgunaan bahan larangan dan jenayah.

Christo Welgemoed, 62, yang tinggal hanya 11 kilometer dari Soweto, berkata pendakian itu meluaskan horizonnya.

“Sekiranya saya tidak mendengar tentang pendakian ini di pos tempatan, saya tidak akan datang ke sini,” katanya kepada AFP.

“Kami biasanya pergi ke alam semula jadi, sungai, gunung dan sebagainya, tetapi ini merupakan pengalaman budaya daripada biasa.

Noreen Wahome, 29, seorang warga Kenya yang tinggal di Johannesburg, berkata dia keluar dari rumah kerana cintanya untuk ‘kisah Soweto yang tidak terperi’.

Lebele berkata Pendakian Soweto Ndofaya miliknya telah ditempah untuk minggu hadapan.

“Orang ramai hanya menyangka sisa lombong adalah tempat yang bahaya tetapi ia merupakan tempat yang menyeronokkan untuk diterokai,” katanya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -