Pendapatan bersih Telefonica melonjak AS$1.07 bilion

MADRID, 13 MEI – Syarikat gergasi telekomunikasi Sepanyol, Telefonica menyaksikan pendapatan bersih suku pertama meningkat 118 peratus, sebahagian besarnya disebabkan oleh kos yang lebih rendah, walaupun penjualan yang terjejas oleh wabak merosot sehingga sembilan peratus, kata firma itu hari ini.

Pendapatan bersih mencecah 886 juta euro (AS$1.07 bilion), kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

“Hasil itu menunjukkan daya tahan model perniagaan syarikat dan keberkesanan pengurusan, yang fokus pada pengurangan kos dan aliran tunai operasi yang stabil,” kata Telefonica dalam satu kenyataan.

Ia mengatakan mereka juga mencerminkan ‘kesan yang lebih rendah dari kesan pandemik dan evolusi kadar pertukaran berbanding akhir tahun 2020’.

Telefonica sedang dalam rancangan untuk menyusun semula syarikat yang hingga kini menyaksikan ia mengurangkan jumlah kakitangan sebanyak 1.3 peratus kepada 112,543.

Kumpulan itu mengatakan ia ‘meningkatkan kecekapan’ dengan penjualan digital meningkat 37 peratus di empat pasar utamanya iaitu di Sepanyol, Jerman, UK dan Brazil, yang di antara mereka menyumbang pendapatan sebanyak 78 peratus.

Kumpulan itu juga mengatakan telah mengurangkan hutang bersih 6.4 peratus tahun ke tahun kepada 35.8 bilion euro, sambil menambah bahawa ia telah mengurangkan hampir 44 peratus kos kewangannya. – AFP