Pendapatan bersih VW jatuh

FRANKFURT, JERMAN, 29 APRIL – Pembuat kenderaan Volkswagen menyaksikan penjualan kereta dan keuntungan operasi menjunam pada suku pertama ketika wabak koronavirus sekali gus pengedaran kenderaan dan pengeluaran terpaksa dihentikan.

Jualan global menurun 23 peratus kepada dua juta kenderaan dalam tiga bulan pertama tahun ini, daripada 2.6 juta pada suku tahun sebelumnya, kata syarikat itu hari ini.

Pendapatan operasi tidak termasuk item kewangan seperti faedah dan cukai yang menyusut 81 peratus kepada 0.9 bilion euro daripada 4.8 bilion euro (AS$5.2 bilion) tahun lalu. Syarikat itu juga hari ini berkata bahawa walaupun berdepan dengan kesan akibat virus itu, bagaimanapun syarikat itu masih stabil dari segi kewangan. Hasil penjualan turun 8.3 peratus kepada 55.1 bilion euro.

Ketua pegawai kewangan Frank Witter dalam satu kenyataan mengatakan bahawa pandemik COVID-19 global memberi kesan yang besar kepada perniagaan pada suku pertama. “Kami telah mengambil banyak langkah untuk mengurangkan kos dan memastikan kecairan dan kami terus berada dalam kedudukan kewangan yang kukuh. Volkswagen Group sedang mengatasi krisis yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan fokus dan tekad. “

Kuartal ini ditandai dengan penutupan kilang syarikat kerana wabak virus. Syarikat itu mengatakan ia tetap akan menjangkakan keuntungan operasi untuk tahun ini tetapi pendapatan itu akan jauh di bawah keuntungan yang dicatatkan tahun lalu. – AP