Pendapatan pendatang Libya terjejas akibat COVID-19

TRIPOLI – Hussein Ali, yang datang ke Libya dari Niger tiga tahun lalu, tidak menyangka bahawa tindakan tegas terhadap pandemik COVID-19 menanggung kos satu-satunya sumber pendapatannya. Ali biasa bekerja dengan purata AS$10 hingga AS$15 sehari di ibu kota Tripoli.

“Tetapi sekarang, saya menganggur kerana wabak yang tiba-tiba menghentikan banyak perniagaan. Tidak ada yang dapat saya lakukan,” kata Ali kepada media.

“Pada masa ini, saya bekerja untuk memberi perkhidmatan kepada pemilik rumah. Tetapi pendapatan bulanan saya telah menurun dengan ketara sejak lima bulan yang lalu. Kadang-kadang, saya bahkan tidak dapat menjana wang untuk makanan,” kata Ali.

“Selain kenaikan kadar pertukaran asing dolar AS yang menakutkan (berbanding dinar Libya) di pasaran gelap, saya tidak dapat mengirimkan wang untuk keluarga saya selama tiga bulan. Koronavirus membantutkan segala-galanya di Libya. Tiada apa yang dapat dilakukan selain menunggu. Mungkin perkara akan berubah menjadi lebih baik pada masa akan datang,“ tambahnya.

Khadija Mahmoud, seorang pendatang dari Sudan, juga dipengaruhi oleh COVID-19.

Langkah pencegahan terhadap COVID-19 telah diambil oleh pihak berkuasa Libya sejak kes pertama diumumkan pada bulan Mac. – Agensi

“Saya biasa bekerja empat hari seminggu di sebuah syarikat swasta di Tripoli, di mana saya melakukan kerja pembersihan dan memasak. Pada masa ini, syarikat ini ditutup dan saya tidak menerima gaji saya selama empat bulan,” kata Mahmoud kepada media.

“Setiap hari, saya menerima janji dari pegawai syarikat bahawa syarikat itu akan dibuka semula tidak lama lagi. Tetapi setakat ini, tidak ada yang jelas,” katanya.

Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian menganggarkan bahawa lebih daripada 60 peratus pekerja migran di Libya telah kehilangan pekerjaan mereka selama beberapa bulan terakhir kerana tindakan pencegahan terhadap COVID-19.

Menurut Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi, lebih daripada 500,000 pendatang haram di Libya yang bergantung kepada tenaga kerja harian untuk mendapatkan pendapatan telah terjejas oleh wabak COVID-19.

Serangkaian langkah pencegahan terhadap COVID-19 telah diambil oleh pihak berkuasa Libya sejak kes pertama diumumkan pada bulan Mac, termasuk menutup sempadan negara, menutup sekolah dan masjid, melarang perhimpunan awam dan memerintahkan perintah berkurung pada waktu malam. – Xinhua