Pendedahan ‘partygate’, tambah tekanan Perdana Menteri UK

LONDON, 14 JAN – Perdana menteri Britain, Boris Johnson dikejutkan hari ini dengan dakwaan baharu kakitangannya mengadakan parti yang melanggar sekatan perjalanan di Downing Street pada malam pengebumian Putera Philip, mendiang suami Ratu Elizabeth II.

Pendedahan itu meningkatkan tekanan ke atas Johnson, yang berjuang untuk masa depan politiknya di tengah-tengah kemarahan orang ramai terhadap pendedahan mengenai dakwaan melanggar peraturan yang sama sementara seluruh negara mengikut garis panduan – pada kos peribadi.

Johnson, 57, telah memohon maaf kerana menghadiri satu acara pada Mei 2020 tetapi pendedahan terbaharu – daripada bekas majikannya yang biasanya menyokong Daily Telegraph – membawa skandal tersebut ke tahap yang lain.

Beberapa dozen kakitangan di pejabatnya mengadakan dua acara berasingan pada 16 April 2021, ketika negara itu berada di bawah peraturan COVID-19 yang ketat dan hanya beberapa jam sebelum pengebumian Philip, yang dihadkan kepada hanya 30 tetamu kerana peraturan COVID-19. – AFP