Pendekatan baharu mengenai Korea Utara – G7

LONDON, 3 MEI – Setiausaha Negara AS, Antony Blinken hari ini membuka rundingan langsung Kumpulan Tujuh (G7) dalam dua tahun dengan menyampaikan pendekatan terkini dalam pentadbiran baharu mengenai Korea Utara, yang telah mengecamnya.

Dengan lonjakan besar COVID-19 melanda India tetapi di Barat semakin terkawal, Britain mengalu-alukan menteri luar kelab demokrasi kaya ke London untuk membincangkan agenda pasca pandemik dan bersiap sedia untuk sidang kemuncak G7 di barat daya England bulan depan.

India, Korea Selatan, Afrika Selatan dan ketua blok ASEAN Brunei dijemput sebagai tetamu untuk tiga hari rundingan itu, yang juga akan menangani peningkatan ketegangan dengan Rusia dan China serta diplomasi untuk menghidupkan semula perjanjian nuklear dengan Iran.

Di tengah tindakan anti-COVID yang ketat termasuk sekatan pergerakan, Blinken bertemu secara berasingan di hotelnya dengan menteri luar Jepun dan Korea Selatan beberapa hari selepas Presiden Joe Biden menyelesaikan kajian semula mengenai dasar Korea Utara.

“Kami lega mendapat kesempatan ini untuk mengadakan perbincangan mendalam dengan AS setelah tamatnya kajian dasar anda,” kata Chung Eui-yong dari Korea Selatan, sambil menyambut baik “pesan yang sangat positif dan terbuka” oleh Biden dalam ucapannya ke Kongres minggu lalu.

Jabatan Luar Negeri mengatakan bahawa Blinken dan Menteri Luar Negeri Jepun Toshimitsu Motegi “berkongsi keprihatinan mereka mengenai program peluru berpandu nuklear dan balistik Korea Utara” dalam pertemuan mereka. – AFP