Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

Pendidikan awal harus sesuai peringkat umur

MALAYSIA – Kanak-kanak tidak seharusnya dilibatkan ke dalam dunia akademik, lebih-lebih lagi jika mereka belum mengembangkan otot yang diperlukan untuk menggenggam pensel. Namun, inilah yang berlaku di Malaysia, kata pakar.

Pakar psikologi kanak-kanak, Dr Chiah Wan Yeng berkata sudah ada tanda-tanda jelas bahawa sistem pendidikan awal di Malaysia semakin berteraskan akademik.

Satu petunjuk ialah program akademik yang semakin berkembang dalam masyarakat, katanya kepada StarEdu.

Menurut statistik Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia, terdapat lebih 25,400 prasekolah di Malaysia, merangkumi institusi kerajaan dan swasta.

Dr Chiah berkata pendidikan awal kanak-kanak telah beralih daripada sistem pendidikan yang ketat akademik kepada sistem yang lebih sihat dalam dua dekad yang lalu.

Kanak-kanak di UCSI Child Development Centre belajar melalui bermain. – ANN/The Star
Prof Lasse Lipponen berkata dia percaya pendidikan prasekolah harus melihat melangkaui melahir-kan ‘jenius akademik atau kanak-kanak yang ceria’. – ANN/The Star

Tetapi ini terganggu oleh pandemik COVID apabila kanak-kanak kehilangan pembelajaran selama dua tahun. Dan kini, kembali kepada sistem yang didorong oleh akademik.

“Dalam memenuhi jangkaan masyarakat tentang apa yang kanak-kanak sepatutnya boleh lakukan pada usia tertentu, dan dalam mendorong mereka untuk mengejar apa yang mereka terlepas, kami meletakkan caj baharu kami pada risiko yang lebih besar berbanding sebelum ini kerana kami kini telah mencipta persekitaran yang sangat kompetitif untuk mereka belajar,” kata Dr Chiah, yang juga penolong profesor dan ketua hal ehwal akademik di UCSI Child Development Centre (CDC).

Tambahnya, UCSI CDC menyokong pembelajaran secara hands-on, minds-on di mana kanak-kanak membina makna berdasarkan pengalaman hidup mereka sendiri.

Pendidikan awal kanak-kanak sudah meliputi domain seperti bidang fizikal, kognitif, bahasa dan sosioemosi, yang diperlukan pada tahun-tahun awal tersebut.

Beliau bagaimanapun berkata bidang utama yang sering diabaikan ialah kesejahteraan psikologi dan pendidikan ketahanan diri untuk kanak-kanak.

“Salah tanggapan bahawa kanak-kanak tidak mampu menangani kesukaran membawa kepada kelewatan dalam memperkenalkan aspek pembelajaran ini dalam pendidikan awal kanak-kanak.

“Malah, tahun-tahun awal adalah masa terbaik untuk membina asas yang baik dalam pengawalan emosi, kebolehsuaian persekitaran, dan daya tahan yang boleh memberi manfaat kepada kehidupan,” katanya.

Walaupun dia menyokong pendidikan berasaskan permainan, Chiah berkata jumlah daya saing yang betul adalah sihat untuk kanak-kanak.

“Melalui persaingan, kanak-kanak membangunkan kemahiran emosi sosial yang penting seperti daya tahan, ketabahan dan keteguhan,” katanya sambil menambah bahawa kegagalan bukanlah perkara yang buruk kerana cabaran membolehkan kanak-kanak bertambah baik.

“Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa matlamat sebenar persaingan adalah untuk memupuk minda pertumbuhan dan bukannya minda tetap, yang menyebabkan hasil yang tidak diingini pada kanak-kanak, dan kemudiannya, pada masa dewasa.

“Memiliki kanak-kanak menanggung persekitaran yang sangat kompetitif setiap hari dengan meletakkan mereka dalam persekitaran prasekolah yang didorong oleh akademik boleh meninggalkan kesan negatif jangka panjang kepada kesihatan mental mereka,” katanya.

Dr Chiah berkata tekanan yang berlebihan bukan sahaja merosakkan harga diri mereka, ia juga meningkatkan risiko mengalami kebimbangan, kemurungan, penyalahgunaan bahan, penarikan sosial, gangguan tidur, hilang selera makan dan juga kecenderungan untuk membunuh diri.

Tambahnya, dalam kebanyakan kes kanak-kanak yang mengalami tekanan kronik memaparkan simptom kesihatan mental yang buruk bagi jangka panjang yang mungkin tidak dapat dilihat sehingga dewasa.

Bersetuju bahawa prasekolah menjadi terlalu akademik dalam fokus mereka, pengarah Yayasan Childline, Datin P.H. Wong berkata kini semua tentang buku kerja, lembaran kerja dan mendapatkan As, kerana sistem pendidikan menuntutnya.

Murid-murid yang memasuki Tahun Satu sudah dijangka tahu membaca dan membuat pengiraan mudah, katanya. Menunjukkan bagaimana susun atur bilik darjah Tahun Satu dan prasekolah pada masa kini terdiri daripada meja yang menghadap papan dengan seorang guru di hadapan, beliau berkata kanak-kanak sebaliknya harus belajar melalui bermain, amalan yang dilakukan di banyak sekolah antarabangsa dan negara maju.

“Apabila kanak-kanak belajar melalui bermain, semua pancaindera mereka terlibat. Amat penting untuk meletakkan kanak-kanak dalam persekitaran di mana terdapat interaksi, permainan dan komunikasi,” katanya sambil menjelaskan bahawa ini adalah cara mereka belajar membina hubungan sosial.

Penekanan terlalu tinggi terhadap akademik di peringkat prasekolah pada masa ini juga didorong oleh permintaan ibu bapa yang bimbang anak-anak mereka tidak dapat mengejar rakan sebaya apabila mereka memulakan Tahun Satu.

Guru juga, katanya, bertanggungjawab untuk tidak perlu membebankan anak-anak dan merampas zaman kanak-kanak mereka. Menggunakan lembaran kerja adalah lebih mudah untuk guru daripada melaksanakan kurikulum kreatif di mana kanak-kanak melakukan peranan dan bacaan bersama, katanya.

“Dalam kursus Kurikulum Kebangsaan bagi Penjagaan dan Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Permata), kami mengajar pembelajaran tematik, dan pembelajaran berasaskan projek, tetapi sangat sedikit prasekolah yang melaksanakannya kerana terlalu banyak kerja,” katanya.

Wong berkata adalah tidak sihat untuk perkembangan sosial, mental, emosi kanak-kanak terdedah kepada kerja berfokuskan akademik seperti itu pada usia muda kerana deria mereka tidak akan menerima rangsangan yang mencukupi.

“Memberi mereka kerja rumah ketika mereka masih muda menyebabkan tekanan. Awda tidak seharusnya memaksa anak-anak melakukan kerja akademik apabila jari mereka belum bersedia untuk menulis.

“Kami kini melihat lebih ramai kanak-kanak pergi ke terapi kerana tekanan yang kami timbun ke atas mereka,” katanya.

Satu lagi kesan yang membimbangkan, kata Wong, ialah pelajar meninggalkan sekolah tidak dapat berfikir kerana kreativiti mereka telah ditindas sejak usia muda.

“Bahagian kognitif (pembelajaran) boleh masuk apabila kanak-kanak gembira dan suka belajar.

“Apabila awda mempunyai persekitaran yang lebih santai, kanak-kanak akan belajar,” tambahnya. Profesor Universiti Helsinki dan pengasas bersama HEI Schools, Prof Lasse Lipponen berkata beliau percaya pendidikan prasekolah harus melihat melangkaui melahirkan ‘jenius akademik atau kanak-kanak yang ceria’. Sebaliknya, keseimbangan harus dicapai.

“Kita harus berfikir tentang memberi mereka alat untuk membentuk kehidupan yang bermakna.

“Kehidupan sebegitu akan memerlukan mengalami pelbagai emosi dan cabaran untuk mendapatkan kemahiran hidup,” katanya pada perbincangan The Finland Story: Exporting the Secrets of Happiness and Academic Success via a Dynamic Early Education Model yang diadakan di Kedutaan Finland di Kuala Lumpur bulan lepas.

Prof Lipponen berkata terdapat banyak kajian tentang kepentingan tahun-tahun awal pembelajaran dalam perkembangan kanak-kanak.

Itulah sebabnya di Finland, katanya, ibu bapa lebih bimbang sama ada anak-anak mereka dapat berkawan berbanding dengan prestasi akademik yang baik.

“Mereka memahami bahawa keupayaan untuk bersosial adalah sangat penting untuk perkembangan kanak-kanak,” tambahnya.

Kedutaan Finland di Singapura, kaunselor pendidikan dan sains Anna Korpi, yang turut hadir pada perbincangan itu, berkata pendidikan awal kanak-kanak harus sesuai dengan umur.

“Jangan menuntut terlalu banyak daripada kanak-kanak. Biarkan kanak-kanak menjadi kanak-kanak, inilah yang dilakukan oleh sistem pendidikan Finland dengan betul.

“Kita sering mendengar pendidik mengatakan bahawa mereka ‘berpusatkan kanak-kanak’ tetapi banyak perkara masih dilakukan dari perspektif orang dewasa,” katanya, sambil menekankan bahawa guru memainkan peranan penting dalam perkembangan kanak-kanak.

“Guru harus berpengetahuan tentang perkembangan kanak-kanak dan dapat mengesan sebarang cabaran yang timbul, dan menyampaikannya kepada ibu bapa.

“Keputusan akademik kanak-kanak penting tetapi kita juga harus memberi perhatian kepada perkembangan psikologi kanak-kanak itu,” katanya.

Tetapi semuanya tidak hilang walaupun semasa penekanan terhadap akademik di prasekolah Malaysia.

Ibu bapa Asia, yang terkenal dengan mentaliti ‘ibu harimau’ mereka, beralih daripada mementingkan pembangunan kognitif kepada sesuatu yang lebih holistik, kata rakan panel SEGi University and Colleges CEO, Stella Lau. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -