Pendidikan bantu pemuda Salvador capai kehidupan lebih baik

SOYAPANGO, EL SALVADOR – Cristina Navas berusia 10 tahun ketika abangnya di usia remaja, seorang ahli kumpulan samseng dibunuh.

Walaupun sejak itu kehidupan dibayangi keganasan yang didorong oleh kemiskinan, Navas melakukan segala-galanya untuk tidak menyertai penghijrahan beramai-ramai pendatang dari El Salvador.

Kini berusia 22 tahun, dia tinggal bersama ibu dan seorang adik perempuannya di Soyapango di timur laut negara itu, sebuah bandar di bawah bayangan kumpulan yang menimbulkan kekacauan dalam kalangan penduduk.

Rumah konkrit mereka yang kecil dengan bumbung asbestos dan palang keselamatan yang kukuh pada pintu dan tingkap tegak di atas jalan yang sempit dan sesak dengan kaki lima yang usang. Tiada polis kelihatan, tetapi ahli kumpulan bersembunyi di mana-mana.

Dalam keadaan teruk itu, Navas adalah salah seorang daripada segelintir yang bertuah kerana mendapat pendidikan universiti. Wanita muda yang ceria itu belajar Bahasa Inggeris berterima kasih kepada biasiswa daripada Forever Foundation, yang berusaha untuk memperbaiki keadaan hidup warga Salvador melalui pendidikan.

Cristina Navas mengajar para pemuda di Forever Foundation di Soyapango, El Salvador. – AFP
Kelihatan Marta Morales (tengah) berjalan bersama pelajarnya di Forever Foundation. – AFP

Pada tahun lalu, yayasan itu dengan kerjasama 12 universiti swasta telah menempatkan kira-kira 1,000 anak muda ke pendidikan tinggi. Navas adalah salah seorang daripada beberapa sukarelawan di yayasan itu, memberikan kelas Bahasa Inggeris kepada pelajar sekolah menengah di ibu pejabatnya di Soyapango, yang juga mempunyai padang bola sepak yang kecil.

“Kami bukan semua penjenayah. Ada orang di sini yang sangat berbakat,” kata Navas kepada AFP.

Selepas abang Navas, Manuel yang berusia 14 tahun dibunuh, ibu mereka mencari tempat perlindungan di Kanada, tetapi keluarga itu ditolak.

“Keluarga ahli kumpulan samseng tidak mendapat bantuan, tiada sokongan untuk mereka,” kata Navas.

Sebaliknya, dia telah menetapkan matlamatnya untuk menjadikannya berhasil, di rumah.

‘Realiti yang sukar’

Dua minggu lalu, Navas dan kira-kira 2,000 yang lain mengadakan protes ‘Reverse Caravan’ berhampiran sempadan Guatemala, menuntut peluang yang lebih baik di negara asal mereka. Mereka berkumpul dengan hashtag #mequedoenelsalvador (saya tinggal di El Salvador).

Biasanya, Guatemala merupakan persinggahan pertama bagi pendatang Salvador yang cuba sampai ke Amerika Syarikat melalui Mexico untuk mencari kehidupan yang lebih baik di sana.

Menurut Agensi Pembangunan Antarabangsa AS (USAID), kira-kira satu perempat daripada rakyat Salvador tinggal di luar negara, terutamanya di AS. Organisasi yang bekerja dengan pendatang mengatakan kira-kira 200 hingga 300 warga Salvador tanpa izin meninggalkan negara itu setiap hari.

“Penghijrahan belia adalah realiti yang sukar. Selagi keadaan tidak memudahkan akses mereka ke universiti dan sekurang-kurangnya satu pekerjaan, itu akan diteruskan,” kata ahli sosiologi Rene Martinez kepada AFP.

Keganasan kumpulan yang meluas di El Salvador adalah faktor pendorong utama. Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan (HRW), dalam laporan tahun ini, memetik laporan yang menyatakan terdapat kira-kira 60,000 ahli kumpulan samseng di negara yang mempunyai 6.6 juta orang, kira-kira satu daripada 100.

Dengan beberapa pilihan yang berdaya maju di negara yang mempunyai tahap pendidikan rendah dan kemiskinan serta pengangguran yang tinggi, kumpulan samseng memeras penduduk dan memperjuangkan kawalan wilayah ke atas kawasan kejiranan.

Harapan baru

Martha Morales, seorang lagi sukarelawan Forever Foundation, turut mengambil bahagian dalam protes ‘Reverse Caravan’. Wanita berusia 22 tahun ini berada di tahun keempat pengajian psikologi. Dia tinggal bersama ibu dan abangnya di pinggir bandar Soyapango yang ditimbulkan kekacauan oleh kumpulan lain. Dia juga tidak mempertimbangkan untuk pergi.

“Beberapa orang (di AS) memberitahu saya: ‘Anda perlu datang, ada peluang yang lebih baik, di sini tiada jenayah’,” katanya kepada AFP.

“Tetapi ada sesuatu dalam diri saya yang masih membuatkan saya mempunyai harapan di negara ini.”

Melalui pendidikan, dia menambah, “ada harapan baharu. Saya boleh berkata: ‘Saya bertaruh untuk tinggal di sini di El Salvador, saya tidak mahu berhijrah’.”

Migran membayar pemerdagangan manusia beribu-ribu dolar, dan menghadapi banyak bahaya, ramai yang dibunuh, didera atau diculik di sepanjang jalan.

“Tiada siapa yang boleh menjamin saya akan tiba di negara lain dengan selamat dan sihat,” kata Navas.

Tetapi, dia berkata, “Saya tahu kita boleh tinggal di sini.” – AFP