Friday, December 2, 2022
23.8 C
Brunei

-

Pendidikan khas realisasikan impian pelajar

CHANGSHA – Dengan mata yang tertutup dan masing-masing memegang tongkat, sekumpulan kanak-kanak bergerak mengikut rentak dalam koordinasi sempurna di bilik latihan di ibu kota wilayah Hunan, Tengah China, Changsha.

Semua penari muda itu juga merupakan pelajar sekolah pendidikan khas yang mengalami cacat penglihatan.

Tidak lama lagi mereka akan membuat persembahan di majlis perasmian temasya wilayah untuk golongan orang kurang upaya (OKU).

Ditubuhkan pada tahun 1908, Sekolah Pendidikan Khas Changsha adalah salah sebuah sekolah yang tertua di China. Ia menyediakan pemulihan prasekolah, pendidikan wajib sembilan tahun, dan pendidikan vokasional menengah kepada pelajar yang mengalami masalah penglihatan dan pendengaran, ketidakupayaan pembelajaran dan gangguan perkembangan.

Berdasarkan pengalaman mengajarnya yang kaya, sekolah itu telah mengeluarkan satu siri hasil penyelidikan yang diperkenalkan kepada lebih 300 sekolah serupa di seluruh negara, menurut Nie Bing, setiausaha parti sekolah itu.

Seorang guru mengajar seorang pelajar semasa kelas pemulihan prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas Changsha di ibu kota wilayah Hunan, China Tengah, Changsa. – Xinhua
Gambar bertarikh 20 Mei 2022 menunjukkan pelajar cacat pendengaran menghadiri kelas di Sekolah Pendidikan Khas Changsha. – Xinhua

Pada tahun 2005, sekolah itu menubuhkan kumpulan seni, Dream of Wings dengan alat muzik, vokal, tarian, dan latihan kurikulum lain untuk menggalakkan perkembangan menyeluruh pelajar.

Zeng Liyuan, ketua kumpulan, percaya dengan melibatkan diri dalam latihan sebegitu, pelajar boleh meningkatkan koordinasi fizikal, membina keyakinan diri dan meraih pencapaian.

Ia juga memberi peluang kepada kanak-kanak istimewa untuk mempamerkan bakat mereka dalam persembahan. Selama ini, pelajar ini telah membawa pulang berpuluh-puluh trofi daripada pertandingan seni yang diadakan di dalam dan luar negara.

Bagi penari cacat penglihatan, keseluruhan proses pembelajaran dan latihan adalah agak mencabar, terutamanya pada permulaannya, kata Chen Lu, pengarah tarian kumpulan seni itu.

“Untuk mempelajari pergerakan dan postur dengan tepat, pelajar terpaksa menyentuh badan pengajar untuk meniru dan cuba membentuk ingatan otot selepas berulang kali percubaan.

“Mereka juga perlu menekan telinga untuk mengetahui arah pergerakan sambil menukar formasi,” kata Chen.

Nian Nian, ahli kumpulan tarian berusia 13 tahun, pernah merasa rendah diri kerana cacat penglihatannya yang teruk. Tetapi keadaan telah berubah sejak dia mula menari dua tahun lalu.

“Saya mendapat ramai kawan dalam kumpulan itu. Saya seorang yang lambat belajar, tetapi ahli kumpulan dan pengajar tidak pernah berputus asa dan terus berlatih dengan saya, menggalakkan saya melakukan yang terbaik,” katanya.

China telah mementingkan pendidikan kanak-kanak OKU. Daerah dengan populasi lebih daripada 300,000 mempunyai sekolah pendidikan khas, dan kadar pendaftaran kanak-kanak kurang upaya dalam pendidikan wajib adalah melebihi 95 peratus, menurut kementerian pendidikan.

Awal tahun ini, kerajaan pusat mengemukakan pelan tindakan yang meminta untuk mempercepatkan pembangunan pendidikan khas berkualiti tinggi dalam tempoh 14th Five-Year Plan (2021 hinggga 2025).

Ia juga memerlukan kadar pendaftaran kanak-kanak OKU dalam pendidikan wajib mencapai 97 peratus pada 2025.

Sekolah di Changsha telah menubuhkan kursus vokasional yang disesuaikan untuk menyediakan pelajar untuk pembangunan kerjaya masa depan mereka. Ia termasuk reka bentuk fesyen untuk pelajar bermasalah pendengaran, terapi fizikal perubatan tradisional Cina untuk orang cacat penglihatan, dan kursus perkhidmatan domestik untuk pembelajaran pelajar OKU dan gangguan perkembangan.

“Dengan menghadiri kursus, kanak-kanak boleh mempelajari lebih awal kemahiran yang mereka harus kuasai dalam melakukan sesuatu profesion,” kata Zeng Qianlan, seorang guru di sekolah itu.

Li Haixia, yang anaknya belajar memasak di sekolah, mendapati kanak-kanak itu menjadi lebih gembira sejak kursus dimulakan.

“Anak saya suka memasak. Dia menggembirakan seluruh keluarga semasa Perayaan Pertengahan Musim Luruh yang lalu dengan membawa pulang kuih bulan buatan sendiri, dan rasanya sangat enak,” kata Li. – XInhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -