Penduduk bergantung kepada arang batu pada musim sejuk

KABUL – Di pasar Kabul, arang batu tiba dengan jumlah yang banyak menjelang musim sejuk.

Walaupun harga meningkat, rakyat Afghanistan mempunyai pilihan terhad selain membakar arang untuk mendapatkan haba, menyebabkan pencemaran udara yang paling berbahaya di dunia.

“Pencemaran menyebabkan penyakit pernafasan yang serius, rakyat Afghanistan mengetahui kesan buruk akibat menggunakan arang batu,” kata seorang pelanggan, Amanullah Daudzai, yang berpakaian tradisional shalwar berwarna kuning air, kepada AFP.

Lebih tiga bulan selepas Taliban menyingkirkan kerajaan yang disokong Barat keluar dari negara itu, ekonomi Afghanistan berdepan dengan kejatuhan.

Dalam keadaan terdesak itu, Daudzai berkata arang batu masih lebih murah daripada alternatif lain.

“Jika kami mempunyai elektrik dan gas, kami tidak akan menggunakan arang batu,” kata salah seorang peniaga pasar, Abdullah Rahimi.

Gambar menunjukkan pekerja sedang menyodok arang batu. – AFP

Gambar menunjukkan seorang penjual menjual arang batu kepada pelanggan di sebuah kawasan arang batu di pinggir Kabul. – AFP

Tiada seorang pun daripada 40 orang pekerja Rahimi nampaknya terlepas daripada debu hitam yang melekat di badan mereka.

Ia sudah terperangkap di bawah kuku kakitangan yang lebih muda dan mungkin di dalam tiub bronkus mereka juga, walaupun ada yang belum berumur 15 tahun.

Mereka membaling blok arang antara satu sama lain, mendorong kereta sorong yang dipenuhi dengan beg, membuat longgokan dengan penyodok dan memuatkannya ke dalam kenderaan pelanggan.

Ia adalah jauh daripada sasaran sidang kemuncak iklim COP 26 bulan ini di Glasgow, Scotland, di mana hampir 200 negara menandatangani perjanjian untuk cuba menghentikan pemanasan global, mengatakan penggunaan arang batu antara punca utama.

Afghanistan, salah sebuah negara termiskin di dunia, kekal sebagai pencemar yang agak sederhana.

Pada 2018, purata rakyat Afghanistan menyebabkan 0.2 tan pelepasan CO2, berbanding kira-kira 15 daripada purata rakyat Amerika Syarikat (AS), menurut angka Bank Dunia.

Namun begitu, Kabul sering disenaraikan dalam 10 bandar terburuk teratas untuk pencemaran di seluruh dunia.

Setiap musim sejuk udara di ibu negara, yang terletak pada ketinggian 1,800 meter (5,900 kaki), menjadi toksik, dipenuhi dengan asap dari pemanas domestik yang membakar arang batu, kayu dan apa-apa sisa lain yang boleh dibakar, daripada sampah rumah hingga tayar kereta.

Dari pergunungan di sekeliling, awan tebal kabut yang menutupi lembangan di mana sekurang-kurangnya lima juta orang tinggal dapat dilihat dengan jelas.

“Pemanasan global adalah masalah bagi seluruh dunia. Kami menyedarinya di sini,” kata Daudzai.

“Ia semakin panas dan panas, kami tidak mendapat salji setiap musim sejuk seperti dahulu.”

Terjejas akibat peperangan selama berdekad-dekad dan masih tidak menentu setelah pengambilalihan Taliban pada bulan Ogos, alam sekitar jarang menjadi keutamaan bagi warga Afghanistan.

Bantuan antarabangsa berkurangan dan ekonomi telah terhenti, manakala kemarau yang berkaitan dengan perubahan iklim menyebarkan kelaparan.

Harga arang batu telah meningkat sebanyak sembilan peratus pada tahun lalu, sebahagiannya disebabkan oleh pengangkutan yang lebih mahal.

“Sebelum ini, kami menjual satu atau dua lori sehari. Sekarang kami memerlukan 15 atau 20 hari,” kata peniaga Rahimi itu.

Mohammad Yusuf Mangal, ejen hartanah berusia 21 tahun, baru sahaja berunding untuk membeli lima tan.

Dia akan memerlukan enam lagi untuk memastikan dirinya hangat sepanjang musim sejuk.

Perniagaan menderita, tetapi “kami perlu membeli arang batu untuk bertahan” musim sejuk, katanya.

Di pasar lain, Sharifa Atayee, janda berusia 38 tahun dengan lima anak yang datang bertanyakan harga, berputus asa.

“Ia terlalu mahal tahun ini,” katanya.

Dia tidak tahu bila dia boleh membeli lebih banyak. Dia pernah bekerja dalam pasukan polis, tetapi telah menganggur sejak kedatangan Taliban.

Sekarang tanpa gaji, dia telah menjual semua emas dan barang kemasnya, tetapi ia tidak mencukupi. – AFP