Sunday, October 2, 2022
33.3 C
Brunei

Penduduk desa nikmati kehidupan lebih baik dengan teh Cina

-

VIENTIANE – Sebuah ladang teh di daerah Paksong di wilayah Champasak telah menjadi berita baik bagi penduduk tempatan, memberikan mereka gaya hidup yang lebih baik daripada yang pernah mereka ketahui.

Ladang itu, yang dimiliki oleh Lao Manor, syarikat usaha sama China-Laos, merupakan salah satu syarikat teh terbesar di Laos.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penduduk tempatan telah membina banyak rumah baharu dengan menjual teh kepada kami,” kata Hu Xiaofeng. Kilang itu bukan sahaja memproses ladang teh 36 Manor, tetapi juga menggalakkan penduduk kampung berhampiran menanam teh mereka sendiri, yang dibeli oleh kilang itu.

“Saya boleh memetik sebanyak 10kg setiap hari. Saya menjana 10,000 kips (kira-kira AS$0.8) setiap kilogram,” kata Joy Keoduangta. Wanita berusia 24 tahun itu telah bekerja di ladang teh 36 Manor selama empat tahun. Dia boleh memperoleh lebih daripada 100,000 kips (kira-kira AS$8) sehari daripada memetik teh, kira-kira dua kali ganda jumlah yang diperoleh di kilang berdekatan.

Di Dataran Tinggi Bolaven di selatan Laos, 484 km di selatan ibu kota Vientiane, banyak pokok teh di taman itu berusia lebih 100 tahun, malah 1,000 tahun dan telah dipindahkan ke sana oleh Manor. Iklim tropika digabung dengan tanah gunung berapi yang liat memberikan teh rasa halus yang unik.

Kelihatan beberapa penduduk desa membawa daun teh yang siap dipetik. – Xinhua
Penduduk desa memetik daun teh di ladang teh 36 Manor di wilayah Champasak, Laos. – Xinhua
Juruteknik Cina memproses daun teh di ladang teh 36 Manor di Wilayah Champasak, Laos. – Xinhua
Kakitangan mengumpulkan daun teh yang dibeli daripada penduduk desa di ladang teh 36 Manor di wilayah Champasak, Laos. – Xinhua
Kelihatan para penduduk desa menjual daun teh di ladang teh 36 Manor. – Xinhua
Pemandangan dari udara ladang teh 36 Manor di Wilayah Champasak, Laos. – Xinhua

“Racun perosak dan baja tidak pernah digunakan di sini,” kata Xaiy Buaphaivan kepada Xinhua. Xaiy gembira dapat bekerja dengan produk organik dan telah bertanggungjawab ke atas ladang selama empat tahun.

“Saya pernah bekerja di ladang kopi dan memperoleh kira-kira 7 hingga 8 juta kip (kira-kira AS$601 hingga AS$687) setahun. Kini saya memperoleh lebih daripada 20 juta kip (kira-kira AS$170),” katanya. “Dan teh juga sangat sedap.”

Gabenor daerah Paksong, Phimphone Phannanouvong, memberitahu Xinhua syarikat itu telah memberikan sumbangan besar kepada masyarakat setempat. Teh 36 Manor dari Paksong telah dipilih oleh kerajaan Laos sebagai hadiah kebangsaan untuk dikongsi dengan dunia.

“Syarikat itu bukan sahaja menjadikan teh Paksong terkenal, tetapi menggalakkan penanaman, penjagaan dan pemprosesan teh yang maju, mewujudkan pekerjaan untuk penduduk tempatan, meningkatkan taraf hidup mereka dan meningkatkan kualiti dan nilai teh Paksong,” kata Phimphone.

Bounyadeth Thongsavan, pengarah jabatan industri dan perdagangan Champasak, berkata 36 Manor telah mewujudkan banyak pekerjaan dan mendorong peningkatan KDNK serantau. “Saya berharap syarikat itu terus menambah baik, menanam lebih banyak, dan mewujudkan lebih banyak pekerjaan,” katanya.

Terdapat hanya 800 orang di desa yang menjadi rumah kepada ladang itu, dan sebelum ladang dibuka lebih separuh daripada mereka hidup dalam kemiskinan. Khamchan Phetbuachan telah menjadi ketua desa itu sejak 1999.

“Selepas syarikat 36 Manor datang, penduduk kampung beralih kepada menanam teh dan bekerja di ladang teh. Kemudian kami agak kaya sekarang,” katanya. Terdapat sangat sedikit, empat atau lima, isi rumah miskin yang tinggal.

Teh Paksong 36 Manor memenangi hadiah pertama dalam kategori teh hitam pada Kejohanan Teh Dunia 2021 di Amerika Syarikat. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -