Penduduk di Belanda semakin rendah?

THE HAGUE, 17 SEPT – Negara tertinggi dunia kini semakin menyusut. Generasi penduduk Belanda yang lahir pada 2001 adalah lebih rendah daripada mereka yang lahir pada 1980, menurut satu kajian yang dijalankan oleh pejabat statistik negara hari ini.

Lelaki berusia 19 tahun yang tinggi kini berukuran enam kaki tinggi secara purata, dan wanita mempunyai ketinggian lima kaki tujuh inci secara purata.

Faktor termasuk penghijrahan dan diet mungkin bertanggungjawab atas perubahan dalam ketinggian, yang mengubah pertumbuhan pesat berusia satu setengah abad, menurut kajian. “Dalam tempoh satu abad lalu, kami telah menjadi semakin tinggi, tetapi sejak 1980 pertumbuhan telah terbantut,” katanya.

“Lelaki yang lahir pada 2001 secara purata adalah satu sentimeter lebih rendah daripada generasi pada 1980, wanita 1.4 sentimeter secara purata. Namun Belanda masih menjadi negara tertinggi di dunia,” kata Pusat Biro Statistik dalam satu kenyataan.

Rakyat Belanda menduduki tempat pertama di depan Montenegro, Estonia dan Bosnia, sementara wanita berada di depan Montenegro, Denmark dan Iceland, katanya, memetik angka 2020 dari Kolaborasi Faktor Risiko Penyakit Tidak Berjangkit, satu rangkaian saintis kesihatan global.

Lelaki paling kecil datang dari Timor Timur sementara wanita terkecil pula di Guatemala. – AFP