Penduduk Serbia mula mengundi Ahad ini

BELGRADE, 19 JUN – Penduduk Serbia akan mengundi dalam pilihan raya parlimen pada Ahad selepas kempen tanpa rapat umum disebabkan krisis koronavirus, dan pemulauan pembangkang dijangka memberikan kemenangan kepada parti pemerintah.

Menguasai kempen pilihan raya luar biasa adalah Presiden Serbia Aleksander Vucic, yang sendiri tidak bertanding untuk parlimen tetapi di mana namanya masih berada dalam seranai pengundian sebagai ketua Parti Progresif Serbia (SNS), yang telah berkuasa selama lapan tahun.

Kempen mereka ke arah kemenangan sudah terjamin dengan pemulauan didesak oleh pemimpin pembangkang yang berkata pilihan raya bebas dan adil tidak mungkin diadakan di bawah pemerintahan autoritarian Vucic.

Namun pihak mereka masih bersatu: sementara beberapa parti utama akan memulaukan kempen, hampir 20 peratus daripada kumpulan lebih kecil lain masih akan bertanding.

Parti Vucic dengan itu masih mendahului di depan untuk merangsang majoritinya dengan 60 peratus undi, menurut satu tinjauan oleh agensi penyelidikan Faktor Plus.

Menyusuli di belakang dengan kira-kira 12 peratus adalah rakan gabungannya, Parti Sosialis Serbia (SPS). – AFP

Penduduk berjalan di depan belon itik yang dipasang oleh aktivis semasa bantahan menuntut pemulauan ke atas pilihan raya di depan bangunan Perhimpunan Negara di Belgrade kelmarin. – AFP