Penemuan lebah liar – hadiah untuk generasi masa depan

WOODSTOCK, UNITED KINGDOM – Tergantung di atas pokok oak purba, Filipe Salbany mengintip ke dalam lubang kecil dan gelap di dalam batang pokok yang besar yang dipenuhi lebah dan hampir tidak dapat menahan kegembiraannya.

“Menakjubkan – ratu lebah sedang bertelur!” jerit lelaki berusia 55 tahun itu, sambil tergantung sekitar 15 meter di atas perkarangan Blenheim Estate, diikat dengan tali dan abah-abah.

Ahli pemuliharaan Afrika Selatan itu telah menghabiskan sebahagian besar daripada 18 bulan lalu mencari sarang lebah di hutan purba estet itu, berhampiran Oxford, di selatan tengah England.

Semangatnya yang tidak terkekang berpunca daripada kepercayaannya bahawa ia bukan lebah biasa.

Dia telah mengenal pastinya sebagai ekotip yang jarang ditemui – satu bentuk spesies yang berbeza, mendiami habitat tertentu – dengan haiwan asli yang disyaki berusia berabad-abad di sudut serba lengkap di kawasan luar bandar Oxfordshire.

Ahli pemuliharaan lebah, Filipe Salbany meninjau koloni lebah madu yang terletak di pokok oak di Estet Blenheim. – AFP
Lebah madu dilihat di koloni yang terletak di pokok Ash di Estet Blenheim. – AFP

Ujian DNA kini sedang dijalankan untuk mengesahkan penemuan itu, tetapi potensi penemuan habitat liar yang dipanggil lebah asli telah mengejutkan Blenheim dan sekitarnya dengan keterujaan.

Populasi tersebut dianggap telah hilang sebahagian besarnya disebabkan oleh penyakit, racun perosak dan persaingan dengan import asing.

Salbany percaya kewujudan berterusannya mempunyai implikasi global.

“Jika kita boleh melakukan ini di kawasan hutan yang lebih purba, negara yang berbeza, jika kita boleh menemui subspesies lebah tempatan, kita boleh belajar lebih banyak lagi tentang alam sekitar dan memperbaiki sistem pertanian,” beritahunya kepada AFP.

“Sama ada Romania, Bulgaria, Perancis, kita perlu melihat spesies yang masih hidup dan memahami faktor yang mempengaruhi lebah, sama ada bahan kimia, racun perosak ataupun campur tangan manusia.

“Kita boleh berhenti mencampurkan semua habitat lebah yang berbeza dan mengurangkan kepupusannya dan kita boleh mengekalkan pendebungaan popular pada tahap yang baik.”

Mengatasi jangkaan

Lebah adalah bahagian yang sangat diperlukan dalam persekitaran semula jadi, pendebungaan sebahagian besar makanan yang kita makan.

Tetapi Salbanya menekankan bahawa populasi lebah madu yang diurus telah melampaui untuk memenuhi keperluan penggunaan manusia.

Ini telah memberi kesan negatif terhadap alam sekitar, katanya, dari segi memberi tekanan kepada lebah dan mengatasi serangga lain.

“Lebah madu itu telah membangunkan status wira tetapi kita telah mengkomersialkan sesuatu yang tidak sepatutnya dikomersialkan,” katanya.

Sementara itu, populasi lebah asli berada di bawah ancaman di seluruh dunia.

Di Britain, di mana kebanyakan lebah adalah import yang ditemui dalam sarang terurus, dianggarkan satu pertiga daripada populasi liar telah hilang sejak beberapa dekad kebelakangan ini, dihancurkan khususnya oleh hama varroa.

Lebah Blenheim kelihatan tidak terjejas oleh ini, menyebabkan Salbany mengesyaki ia telah berevolusi untuk hidup bersama parasit, antara penyesuaian lain.

Blenheim, rumah kepada istana Tapak Warisan Dunia dan warisan berabad-abad, menawarkan koleksi pokok oak purba terbesar di Eropah di beribu-ribu ekar hutan yang sebahagian besarnya belum disentuh.

Dengan kawasan yang luas di luar had kepada orang ramai dan tiada sarang terurus atau pengeluaran pertanian menggunakan racun perosak di tapak, ia telah menyediakan persekitaran yang sempurna untuk ekotip.

Salbany, ahli fisiologi dan bekas pelumba basikal antarabangsa yang juga melatih atlet elit apabila tidak memburu lebah, mula menyelidik di sana dengan jangkaan yang minimum.

Yang mengejutkannya, dia kini telah mengira hampir 50 sarang di dalam pokok dan menganggarkan sebanyak 500 sarang boleh wujud di seluruh hutan Blenheim, yang mampu bertahan semasa musim sejuk.

“Ia amat melebihi jangkaan saya,” katanya semasa lawatan ke hutan baru-baru ini, termasuk pokok oak sehingga 600 tahun dan sarang lebah yang mungkin wujud sejak dua abad lalu.

“Sayangnya, tidak banyak tempat lain seperti ini,” katanya.

Unik

Lebah Blenheim lebih kecil, berbulu dan gelap daripada yang biasanya ditemui di sarang UK yang terurus dan menjalani kehidupan terbaiknya tanpa disentuh, menurut Salbany.

“Ia adalah lebah tanpa tekanan terhadap racun perosak, bahan kimia dan terus hidup,” jelasnya.

“Ia bertahan dalam jangka masa yang panjang dalam persekitaran asalnya – itulah yang penting.”

Nick Baimbridge, ketua jabatan perhutanan Blenheim, berkata dia mendapati lebah yang dia hampir tidak perasan selama tiga dekad bekerja di sana adalah satu kejutan besar.

“Kami tidak pernah memberi perhatian sebanyak itu sehinggalah Filipe datang dan menunjukkan fakta bahawa ini sangat unik,” tambahnya.

Baimbridge menyatakan pasukannya akan terus membiarkan ekosistem berkembang dengan sendirinya.

Rob Stoneman, badan kebajikan Wildlife Trusts menggelar penemuan itu satu keajaiban dan berkata ia memperkukuhkan kepenting untuk mewujudkan lebih banyak hutan liar, memetik kempen Trust untuk melindungi dan menyambungkan kira-kira 30 peratus daripada tanah dan darat Britain bagi alam semula jadi menjelang 2030.

“Jika kita boleh melakukannya, penemuan seperti ini boleh menjadi kebiasaan – satu hadiah untuk generasi masa depan,” katanya.– AFP