Penerbangan ke Shenzen, Jakarta dari JB mulai pertengahan bulan ini

JOHOR BAHRU, 1 Jan – Spring Airlines dari China dengan kerjasama Malaysia Airlines (MAS), akan memulakan operasi penerbangan ke Shenzhen dari Lapangan Terbang Antarabangsa Senai (LTAS) di sini, mulai 13 Jan ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan Johor Datuk Tee Siew Kiong berkata operasi penerbangan sewa khas dua kali seminggu pada setiap Isnin dan Jumaat itu disediakan bagi memenuhi permintaan kemasukan pelancong dari China yang semakin meningkat.

“Perkhidmatan penerbangan ke Shenzhen diperkenalkan berikutan sambutan positif daripada perkhidmatan Johor Bahru-Guangzhou yang dikendalikan AirAsia, Mei tahun lepas.

“Perkhidmatan ini merupakan penerbangan kedua yang menghubungkan Johor dengan China, dan kita menjangkakan peningkatan dari segi jumlah pelawat dan pelancong China ke Johor pada tahun ini,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Tee berkata penerbangan dari Shenzhen ke Johor Bahru berlepas pada 6.50 petang dan tiba pada 10.40 malam, manakala dari Johor Bahru ke Shenzhen pada 11.40 malam dan tiba pada 3.50 pagi keesokan hari.

Dalam pada itu, Tee berkata selain Shezhen, AirAsia juga akan memulakan penerbangan Johor Bahru-Jakarta bermula 12 Jan ini dengan kekerapan penerbangan tiga kali seminggu pada setiap Selasa, Khamis dan Sabtu.

Beliau berkata penerbangan dari Jakarta ke Johor Bahru berlepas pada 8.50 malam dan tiba pada 11.40 malam manakala dari Johor Bahru ke Jakarta pada 7.30 malam dan tiba pada 8.20 malam. – Bernama