Penerima vaksin dapat piza dan potongan harga

LONDON, 1 OGOS – Restoran-restoran, aplikasi pengangkutan dan perkhidmatan penghantaran makanan menyokong kempen vaksinasi COVID-19 bergerak Britain dengan menawarkan potongan harga, bahkan piza percuma untuk meyakinkan orang muda menerima suntikan vaksin.

Program yang diumumkan hari ini oleh Jabatan Kesihatan dan Penjagaan Sosial, dirancang untuk meningkatkan kadar vaksinasi dalam kalangan orang dewasa di bawah 30 tahun ketika Britain berlumba-lumba untuk memperluaskan vaksinasi sebanyak mungkin sebelum cuaca lebih sejuk tiba.

Walaupun lebih daripada 90 peratus orang dewasa di Britain telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin, kadar bagi orang yang berumur antara 18 hingga 30 tahun adalah sekitar 60 peratus, menurut statistik kerajaan.

Ketika dia mengucapkan terima kasih kepada para peniaga kerana membantu, Setiausaha Kesihatan, Sajid Javid menggesa orang untuk ‘memanfaatkan potongan harga’ Uber, Bolt, Deliveroo dan Pizza Pilgrim yang mana adalah antara peniaga yang menawarkan insentif.

“Vaksin yang menyelamatkan nyawa bukan sahaja melindungi anda, orang tersayang dan komuniti anda, tetapi juga membantu menyatukan kita kembali dengan membolehkan anda kembali melakukan perkara normal,” katanya.

Britain bukan satu-satunya negara yang cuba memberi lebih banyak insentif untuk meyakinkan mereka yang enggan divaksin. Presiden AS, Joe Biden baru-baru ini meminta negara dan kerajaan tempatan untuk bergabung dengan New York dan Minnesota dalam menawarkan hadiah AS$100, dengan harapan insentif itu akan mendorong orang yang ragu-ragu untuk diberi vaksin berikutan varian Delta yang melanda negara itu.

Britain berminat untuk meningkatkan kadar vaksinasi di tengah lonjakan jangkitan baharu ketika kerajaan berusaha untuk membuka kembali sekatan sepenuhnya.

Sementara itu, para ahli politik ingin meningkatkan ekonomi ketika program nasional, yang menjamin gaji berjuta-juta orang yang tidak dapat bekerja kerana sekatan, akan berakhir. – AP

Gambar fail pada 11 Julai 2017 ini, menunjukkan logo perkhidmatan penghantaran makanan basikal di London. Pizzeria, aplikasi pengangkutan dan perkhidmatan penghantaran makanan menyokong vaksinasi COVID-19 bergerak Britain, menawarkan potongan dan piza percuma. – AP